Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο και στο ΥΠΕΝ, αφού μόνο εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας (με ένα μικρό κομμάτι εξαγωγών) παρουσίασε το ελληνικό ενεργειακό σύστημα τον Ιούνιο αν και η Ελλάδα μπορεί εύκολα να εμφανίσει εσωτερική επάρκεια αλλά και να κάνει εξαγωγές.
Μπορεί συνεπώς η ελληνική αγορά ενέργειας να παρουσίασε σημαντικές ευκαιρίες για τους traders τον Ιούνιο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο κλείσιμο του μήνα ως προς το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών αλλά το συνολικό έλλειμμα επιβαρύνει τη χώρα.
Σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο 93% των ωρών μέσα στο μήνα καταγράφηκαν καθαρές εισαγωγές όταν το αντίστοιχο ποσοστό εξαγωγών έφτασε μόλις το 7%.
Να σημειώσουμε ότι στο κομμάτι των εισαγωγών οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας δεν άλλαξαν ραγδαία από μήνα σε μήνα (παρατηρείται μια ελαφριά αύξηση από τον Ιούνιο στις 750 από 720 GWh περίπου), σε αντίθεση με τις εξαγωγές που κατακρημνίστηκαν στις 100 GWh τον Ιούνιο από σχεδόν 250 GWh.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν την διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μετά την σύζευξη της Αγοράς Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας με τις αντίστοιχες της Ιταλίας και Βουλγαρίας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας-Ιταλίας (για όσο διάστημα λειτούργησε η διασύνδεση μέσα στο μήνα, καθώς είχε τεθεί εκτός για λόγους συντήρησης) στο 65% των περιπτώσεων, η αγορά της Ιταλίας ήταν ακριβότερη από την ελληνική και στο 35% το αντίστροφο.
Στην διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, στο 40% των περιπτώσεων είχαμε ισότητα τιμών, ενώ, 32% είναι το μερίδιο όπου η τιμή της ελληνικής αγοράς ήταν μεγαλύτερη της αντίστοιχης βουλγαρικής και αντίστροφα, 28% των περιπτώσεων είχαμε την ελληνική αγορά να είναι φθηνότερη της βουλγαρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.