Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης των μετοχών που κατείχε ο Όμιλος στη Ρουμανία στη ΔΕΗ αναφέρεται σχετική ανακοίνωση της Enel. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή είναι σύμφωνη με τις στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου Enel, οι οποίες προβλέπουν την επανατοποθέτηση σε έξι βασικές χώρες και συγκεκριμένα την Ιταλία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Χιλή και την Κολομβία όπου, όπως υπογραμμίζεται, ο Όμιλος έχει υψηλότερες δυνατότητες ανάπτυξης.

Σύμφωνα με με την παραπάνω συμφωνία, η ΔΕΗ κατέβαλε συνολικό τίμημα 1.240 εκατ. ευρώ περίπου, που ισοδυναμεί με εταιρική αξία περίπου 1.900 εκατ. ευρώ ενω προβλέπεται επίσης μηχανισμός κέρδους σχετικά με μια πιθανή περαιτέρω πληρωμή μετά το κλείσιμο, με βάση τη μελλοντική αξία της επιχείρησης λιανικής, αναφέρει η ανακοίνωση της Enel.

«Η συνολική συναλλαγή, εξαιρουμένων των πιθανών κερδών, δημιούργησε θετική επίδραση στον ενοποιημένο καθαρό δανεισμό του Ομίλου ύψους περίπου 2.080 εκατ. ευρώ το 2023, που περιλαμβάνει την εξαργύρωση έκτακτων μερισμάτων περίπου 200 εκατ. ευρώ, γεγονός που προσθέτει θετική επίδραση περίπου 85 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη παραχθεί το 2022.

Ακόμη, τονίζεται ότι «η συναλλαγή είχε επίσης σωρευτική αρνητική επίδραση για την περίοδο 2022-2023 στα αναφερόμενα καθαρά έσοδα του Ομίλου ύψους 1,398 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 777 εκατ. ευρώ το 2023 (συμπεριλαμβανομένων 655 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με την αποδέσμευση του συναλλαγματικού αποθέματος). Αντίθετα, η συναλλαγή δεν έχει καμία επίδραση στα συνήθη οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου».

Διαβάστε ακόμη: