Ολοκληρώνεται, στη Βαρσοβία της Πολωνίας, ο υψηλότερος πύργος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Varso Tower.

Ένας κήπος 206 μέτρα πάνω από το έδαφος – Μέσα στον υψηλότερο ουρανοξύστη της Ε.Ε.-1

Ο ουρανοξύστης με το ύψος των 310 μέτρων ανακοινώθηκε το 2017 και σχεδιάστηκε από το γνωστό βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners.

Ένας κήπος 206 μέτρα πάνω από το έδαφος – Μέσα στον υψηλότερο ουρανοξύστη της Ε.Ε.-2

Ο πύργος ξεπέρασε έναν άλλο ουρανοξύστη της Foster + Partners, το 259 μέτρων Commerzbank Tower, που χτίστηκε στη Φρανκφούρτη το 1997, για να πάρει τον τίτλο του υψηλότερου κτιρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας κήπος 206 μέτρα πάνω από το έδαφος – Μέσα στον υψηλότερο ουρανοξύστη της Ε.Ε.-3

Πάντως, εάν μιλάμε για το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου, τότε το Varso Tower είναι μόλις ο έκτος υψηλότερος πύργος, αφού πέντε πύργοι σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη κρατούν  τα ηνία.

Ένας κήπος 206 μέτρα πάνω από το έδαφος – Μέσα στον υψηλότερο ουρανοξύστη της Ε.Ε.-4

Το Varso Tower βρίσκεται στο κέντρο της Βαρσοβίας, δίπλα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ διαθέτει χώρους γραφείων και καταστημάτων. Αποτελείται από τρεις όγκους που γίνονται ένας όσο πλησιάζει το υψηλότερο σημείο, των 230 μέτρων. Στην κορυφή του οικοδομήματος έχει τοποθετηθεί κεραία 80 μέτρων.

Ένας κήπος 206 μέτρα πάνω από το έδαφος – Μέσα στον υψηλότερο ουρανοξύστη της Ε.Ε.-5

Ο πύργος διαθέτει μία πλατφόρμα παρατήρησης στον 53ο όροφο αλλά και μπαρ σε μία φυτεμένη βεράντα στον 49ο όροφο. Το σημείο αυτό, μάλιστα, αποτελεί τον υψηλότερο κήπο της Βαρσοβίας, καθώς 16 δέντρα έχουν φυτευτεί σε ύψος 206 μέτρων από το έδαφος.

Ένας κήπος 206 μέτρα πάνω από το έδαφος – Μέσα στον υψηλότερο ουρανοξύστη της Ε.Ε.-6

Ο ουρανοξύστης διαθέτει χώρους γραφείων 70.000 τ.μ., που χρησιμοποιούνται σαν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων που πραγματοποίησε το project, της HB Reavis, καθώς και ξένων επιχειρήσεων αλλά και startups.

Ένας κήπος 206 μέτρα πάνω από το έδαφος – Μέσα στον υψηλότερο ουρανοξύστη της Ε.Ε.-7

Στο ισόγειο βρίσκεται το λόμπι, που έχει ύψος 14 μέτρων και περιλαμβάνει μία δημόσια πλατεία, στην οποία το κτίριο συνδέεται με τα άλλα γειτονικά, δίνοντας στους επισκέπτες πρόσβαση στα καταστήματα και τα εστιατόριά του.

Διαβάστε ακόμη: