search

ΚΟΣΜΟΣ

Ένας γήινος χρόνος στον εξωπλανήτη 55 Cancri e γνωστό και ως πλανήτη της κόλασης

Ο βραχώδης κόσμος ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από το αστέρι του σε λιγότερο από μια γήινη μέρα, γεγονός που εκτιμάται ότι δικαιολογεί τη θερμοκρασία του.

55 Cancri e

Ο εξωπλανήτης 55 Cancri e έχει πολλά ονόματα, αλλά ο βραχώδης κόσμος που βρίσκεται 40 έτη φωτός από τη Γη είναι περισσότερο γνωστός για τη φήμη του ως «πλανήτης της κόλασης».

Πρόκειται για μια υπερ-Γη, που ονομάζεται έτσι επειδή είναι ένας βραχώδης πλανήτης με μάζα οκτώ φορές μεγαλύτερη και διπλάσιος από τη Γη. Η συνθήκες θερμοκρασίας στον Cancri είναι τόσο υψηλές που μοιάζει να καλύπτεται από ένα λιωμένο ωκεανό λάβας που φτάνει τους 1.982 βαθμούς Κελσίου (3.600 βαθμούς Φαρενάιτ).

Το εσωτερικό του εξωπλανήτη μπορεί επίσης να είναι γεμάτο διαμάντια.

Ο πλανήτης είναι αρκετά καυτός και έχει συγκριθεί με τον κόσμο της λάβας του Star Wars του Mustafar. Τον τόπο της μάχης μεταξύ του Anakin Skywalker και του Obi-Wan Kenobi στο “Revenge of the Sith” και εκεί όπου ο Darth Vader αργότερα ιδρύει το κάστρο του, το Fortress Vader.

Ο πλανήτης ολοκληρώνει μία τροχιά σε λιγότερο από μία γήινη ημέρα.

Ο πλανήτης, που επίσημα ονομάζεται Janssen, αλλά αναφέρεται και ως 55 Cancri e ή 55 Cnc e, περιφέρεται τόσο κοντά στο άστρο του Κοπέρνικου που ο λαμπερός κόσμος που εκπροσωπεί ολοκληρώνει μία τροχιά σε λιγότερο από μία γήινη ημέρα.

Ένας χρόνος για αυτόν τον πλανήτη διαρκεί περίπου 17,5 ώρες στη Γη.

Η απίστευτα σφιχτή τροχιά είναι ο λόγος για τον οποίο ο Janssen έχει τόσο έντονες θερμοκρασίες.

όσο κοντά που οι αστρονόμοι αμφέβαλλαν ότι ένας πλανήτης θα μπορούσε να υπάρχει ενώ πρακτικά αγκάλιαζε ένα άστρο υποδοχής.

Οι αστρονόμοι αναρωτήθηκαν αν ο πλανήτης ήταν πάντα τόσο κοντά στο αστέρι του.

Μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε ένα νέο εργαλείο γνωστό ως EXPRES, ή το EXtreme PREcision Spectrometer, για να προσδιορίσει την ακριβή φύση της τροχιάς του πλανήτη.

Τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να αποκτήσουν νέα εικόνα για το σχηματισμό πλανητών και πώς αυτά τα ουράνια σώματα εξελίσσουν μια τροχιά.

Διαβάστε ακόμη: