«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια συνολική επίλυση υπό την ηγεσία της Κύπρου για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Χαιρετίζουμε και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1 το συντομότερο δυνατό και να διευκολύνουμε την επανέναρξη των πολιτικών συζητήσεων μετά από χρόνια στασιμότητας. Ελπίζουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τη συνάντηση 5 + 1 με ανοιχτό πνεύμα, ευελιξία και διάθεση συμβιβασμού. Η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως στους Κυπρίους».

Αυτή είναι η ξεκάθαρη δήλωση της υποψήφιας πρεβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, μετά από την επικύρωση του διορισμού της.

Ξεκάθαρη ήταν η θέση της νέας πρεσβευτού και για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, στην οποία προχώρησε το καθεστώς Ερντογάν λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα, που οδήγησαν στην εκλογή Τατάρ και την απόσυρση Ακιντζί, που θεωρείται ο πιο διαλλακτικός πολιτικός από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, για το άνοιγμα των Βαρωσίων και προτρέπουν σθεναρά να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε ομόφωνα τον Οκτώβριο του 2020. Θεωρούμε ότι το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσιών είναι μια κίνηση που είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκλητική και αντιπαραγωγική για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε η κα. Γκρίνφιλντ.