Για μια ακόμα φορά η εθνική ομάδα πόλο είναι πολύ κοντά στην πρόκρισή της σε Ολυμπιακούς αγώνες. Συγκεκριμένα ένα βήμα απομένει στην Εθνική Ελλάδος για να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αφού νίκησε την Γαλλία 17-14 στον προημιτελικό του Προολυμπιακού τουρνουά του Ρότερνταμ και προκρίθηκε στον αυριανό (20/2) ημιτελικό που θα κοντραριστεί με Ρωσία ή Καναδά. Αν νικήσει αύριο παίρνει την πρόκριση για το Τόκιο, ενώ αν χάσει θα έχει την ευκαιρία να προκριθεί μέσω του μικρού τελικού. Τρία είναι τα εισιτήρια που τσεκάρονται από το Ρότερνταμ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δίνονται στους δύο φιναλίστ του τελικού και στον νικητή του μικρού τελικού.

Ο προημιτελικός κόντρα στους Γάλλους ήταν συναρπαστικός, με το ματς να οδηγείται στη διαδικασία των πέναλτι μετά το 13-13 της κανονικής διάρκειας. Εκεί, η εθνική μας ομάδα επικράτησε με επιμέρους σκορ 4-1, έχοντας για ήρωα τον Ζερδεβά, ο οποίος απέκρουσε δύο εκτελέσεις.

Το ματς

Στο πρώτο οκτάλεπτο του αγώνα, οι επιθέσεις των δύο ομάδων λειτουργούσαν πολύ καλύτερα από τις άμυνες. Μέχρι το 3-3 οι Γάλλοι συνεχώς προηγούνταν και η εθνική μας απαντούσε. Σε εκείνο το σημείο, η Ελλάδα έβαλε δύο συνεχόμενα γκολ και έφτασε στο 5-3, πριν κλείσει το οκτάλεπτο στο 6-4 υπέρ της Ελλάδας.

Στην αρχή του δεύτερου οκταλέπτου η εθνική μας προηγήθηκε με τρία γκολ (7-4), ωστόσο χαλάρωσε πολύ και οι Γάλλοι βρήκαν την ευκαιρία να προηγηθούν 8-7 με ένα σερί 4-0, έχοντας πρωταγωνιστές τους κορυφαίους τους παίκτες, Μαρζουκί και Κρουσιλά. Η εθνική έμεινε 7,5 λεπτά χωρίς γκολ μετά από εκείνο στα πρώτα 20 δευτερόλεπτα και το οκτάλεπτο έληξε στο 8-7 για τη Γαλλία.

Στο +3 έφτασαν στο τρίτο οκτάλεπτο οι Γάλλοι, επεκτείνοντας το σερί τους σε 6-0 (10-7 το σκορ). Ο Φουντούλης μείωσε σε 10-8 με το πρώτο ελληνικό γκολ έπειτα από 12 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια φτάσαμε τη διαφορά στο ένα γκολ, αλλά το τελικό σκορ για το τρίτο οκτάλεπτο ήταν 12-10 υπέρ των Γάλλων.

Στο τελευταίο οκτάλεπτο η Ελλάδα έφτασε στην ισοφάριση (12-12 με τον Γεννηδουνιά) στα έξι λεπτά πριν το τέλος και με το σκορ στο 13-13 έχασε μεγάλη ευκαιρία για τη νίκη, με δοκάρι του Φουντούλη στα 5 δευτερόλεπτα από τη λήξη.

Έτσι το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου ο Μάνος Ζερδεβάς απέκρουσε δύο εκτελέσεις των Γάλλων και σφράγισε την πρόκριση στον αυριανό (20/2) ημιτελικό.

Τα οκτάλεπτα: 6-4, 1-4, 3-4, 3-1, πεν.4-1

Ελλάδα (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γεννηδουνιάς 3, Σκουμπάκης , Καπότσης, Φουντούλης 5, Παπαναστασίου 1, Δερβίσης, Αργυρόπουλος 4, Μουρίκης , Κολόμβος, Γκιουβέτσης, Βλαχόπουλος 4, Γαλανίδης