Αποτελεσματικότητα 93% τέσσερις με έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση εμφανίζει το εμβόλιο της Moderna, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζει ελάχιστη απόκλιση από την τιμή αποτελεσματικότητας που εμφάνισε κατά τις βασικές κλινικές δοκιμές.
Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σημαίνει ότι ο εμβολιασμένος θα έχει τη δυνατότητα να παρατείνει το διάστημα ανάμεσα στις δόσεις, αν τελικά χρειασθεί αναμνηστική (τρίτη) δόση ή μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα χρειασθούν επιπλέον δόσεις για την προστασία από τον Covid.
Θα χρειαστεί συμπληρωματική δόση;
Οι αρχές δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγής Δέλτα συζητούν αν η χορήγηση συμπληρωματικής δόσης εμβολίου θα είναι ασφαλής, αποτελεσματική και αναγκαία.
Η Moderna ανακοίνωσε ότι οι συνεχιζόμενες μελέτες της επί τριών υποψήφιων ενισχυτικών δόσεων παρήγαγαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση απέναντι σε σημαντικές παραλλαγές.
Σε αυτές τις μεταλλάξεις περιλαμβάνονται οι Γάμα, η Βήτα και η Δέλτα (που εντοπίστηκαν πρώτη φόρα στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία αντίστοιχα) και ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά την ενισχυτική δόση προσεγγίζουν τα επίπεδα που εξασφαλίσθηκαν μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου.
Επίσης, για τον χρόνο αυτό, η Moderna αναμένεται να είναι σε θέση να παραγάγει 880 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου και αναμένεται να φθάσει στην παραγωγή 2-3 δισεκατομμυρίων δόσεων το επόμενο έτος.
Τι ισχύει για Pfizer και BioNTech;
Σημειώνεται επιπλέον, πως οι Pfizer Inc και BioNTech SE ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους μειώνεται κατά 6% κάθε δύο μήνες και φθάνει στο 84% έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Και τα δύο εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA. Η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για τρίτη δόση του εμβολίου της εντός του μήνα και ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ, σχεδιάζουν ή έχουν ήδη ξεκινήσει την χορήγηση τρίτης δόσης σε ηλικιωμένα ή ευάλωτα άτομα.
Παράλληλα, από την πλευρά της, η Pfizer αναμένεται να έχει ικανότητα παραγωγής 3 δισεκατομμυρίων δόσεων αυτόν τον χρόνο.