Οι επιδημιολογικές συνθήκες θεωρούνται σχετικά καλές την συγκεκριμένη χρονική περίοδο κι επιτρέπουν μια ομαλή μετάβαση στον Οκτώβριο, τον μήνα που σηματοδοτεί την αύξηση της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονο, ένα «τεστ σύγκρουσης» κορωνοϊού και πολιτών βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα με τα αποτελέσματα να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με την ταχύτητα των εμβολιασμών στις κατά τόπους «δοκιμές». Η σύγκρουση είναι σφοδρή όταν ο κορωνοϊός αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα συναντώντας ανεμβολίαστους πολίτες, με τους τελευταίους να μολύνονται και να εκδηλώνουν σοβαρή νόσο, συνεπώς να χρειάζονται νοσηλεία. Αντίθετα, όπου οι εμβολιασμοί διενεργούνται με μεγάλη ταχύτητα ο κορωνοϊός βρίσκει…τείχος ανοσίας, με τους περισσότερους πολίτες να νοσούν ελαφρά.

Μεγαλύτερες οι επιπτώσεις στους άνω των 55 χρόνων

«Η εικόνα σχηματίζεται πια καθαρά: όπου υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου. Καταγράφεται μια γραμμική σχέση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και των κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 55 χρόνων» επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Στην Πιερία και την Αργολίδα διαπιστώνεται υψηλό ιικό φορτίο. Ωστόσο, στην Πιερία καταγράφεται σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 55 χρόνων, τα οποία έχουν και αυξημένες πιθανότητες για σοβαρή νόσηση» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Στην Πιερία η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι στο 45,6% ενώ στην Αργολίδα οι εμβολιασμένοι πολίτες έχουν φτάσει το 58%. Το τείχος ανοσίας στην Αργολίδα προφανώς προστατεύει περισσότερο τον πληθυσμό, ενώ είναι σαφές πως από την «εισβολή» του κορωνοϊού θα απειληθούν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 50 χρόνων. Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της βορείου Ελλάδας – ενδεικτικά η Πιερία έχει 45,6%, η Πέλλα 46%, η Κοζάνη 45%, το Κιλκίς 42%, η Δράμα 41%, η Ξάνθη 43%, οι Σέρρες 39%. Σε καλύτερη εμβολιαστική κατάσταση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με ποσοστό εμβολιασμένων 51%, η Χαλκιδική με 51%, τα Γρεβενά με 50%.

Εμβολιαστικό χάσμα… χωρίζει τη Δυτική Αττική από τον κεντρικό και τον βόρειο τομέα Αθηνών. Στον Δυτικό τομέα Αθηνών οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν ξεπερνούν το 40% και στη Δυτική Αττική το 26%, ενώ στον κεντρικό και βόρειο τομέα Αθηνών η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει το 60% και το 67% αντίστοιχα. Στη Δυτική Αττική αποτυπώνεται η μειωμένη προστασία και συλλογική ανοσία, καθώς όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου από την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων φαίνεται πως ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων.

Γενικά, σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τις τελευταίες ημέρες το 53% των νέων κρουσμάτων αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 35 χρόνων – ποσοστό που μαρτυρά εμβολιαστική στασιμότητα στις συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες και ανησυχεί τους ειδικούς.