Με την εμβολιαστική διαδικασία να προχωρά, έχει ανοίξει η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 12 ετών.

Θεμιστοκλέους: «Τέλος του 2021 με αρχές του 2022 οι αποφάσεις»

Ήδη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ερωτηθείς σε πρόσφατη συνέντευξή του, για το εν λόγω θέμα είπε πως αναμένεται προς το τέλος του έτους.

Για τον εμβολιασμό 5-12 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους εξέφρασε πως όταν δοθούν οι εγκρίσεις, θα υιοθετηθούν στο πρόγραμμα.

«Δεν αναμένεται πολύ σύντομα», σημείωσε στον ΑΝΤ1 εκτιμώντας πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις και αποφάσεις προς το τέλος του 2021 με αρχές του 2022.

Γραβάνης: «Τέλος του έτους η αδειοδότηση»

Επίσης, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης επεσήμανε πως μπορεί να μην έχουμε ακόμα την απαιτούμενη και αναγκαία αδειοδότηση αλλά αναμένεται.

«Για τα παιδιά του Δημοτικού δεν έχουμε ακόμη αδειοδότηση για εμβολιασμό. Το περιμένουμε τέλος του χρόνου», τόνισε ο κ. Γραβάνης.

Και ερωτηθείς για το αν πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο στα παιδιά, είπε πως «αν δούμε τους επόμενους μήνες ότι το πρόβλημα του εμβολιασμού δεν προχωράει όπως ξεκίνησε, θα πρέπει η Πολιτεία να σκεφτεί πώς θα προχωρήσει».

Όπως εξέφρασε ο κ. Γραβάνης μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ, «για τα μεγαλύτερα παιδιά, άνω των 12 ετών που έχουμε σαφή στοιχεία ότι είναι ασφαλές το εμβόλιο και προστατεύει, νομίζω πως θα πρέπει η Πολιτεία ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν Οκτώβριο-Νοέμβριο να σκεφτεί σοβαρά» τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των παιδιών και την υποχρεωτικότητα.

Ισχυρή η ανοσοαπόκριση του εμβολίου Pfizer στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν σήμερα ότι το εμβόλιό τους για τον κορωνοϊό παρήγαγε ισχυρή ανοσοαπόκριση σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Για αυτό σχεδιάζουν να καταθέσουν αίτημα για τη χορήγησή του στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού το συντομότερο δυνατό.

Οι εταιρείες είπαν είπαν ότι το εμβόλιο παρήγαγε ισχυρή ανοσοαπόκριση σε παιδιά 5-11 ετών στη δεύτερη και τρίτη φάση των κλινικών τους δοκιμών, τα αποτελέσματα των οποίων όσον αφορά στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα συνάδουν με εκείνα στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 25 ετών.