«Τι να κάνει ένας εμβολιασμένος αν έρθει σε επαφή με κρούσμα;». Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό έδωσε νέες συστάσεις για τεστ μετά από επαφή με κρούσμα και μίλησε για όλα όσα πρέπει να προσέχουμε φέτος στις γιορτές.
Οι συστάσεις για την περίοδο τον εορτών
Υπό τον φόβο της μετάλλαξης «Όμικρον» και την αγωνία για αύξηση των κρουσμάτων η κ. Γκάγκα τόνισε ότι όλοι -όσο πιο σύντομα- θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, είτε την πρώτη δόση, είτε την ενισχυτική-τρίτη δόση.
Και ακολούθως επέστησε την προσοχή όλων για τις γιορτές: «Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, όπου η κινητικότητα αλλά και η κοινωνικοποίηση όλων μας ευλόγως θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα στη χώρα μας έχει ήδη κυκλοφορήσει η μετάλλαξη Όμικρον, ένα στέλεχος με αυξημένη μεταδοτικότητα, είναι σημαντικό όλοι μας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο καθένας από μας θα πρέπει να φροντίσει να μειώσει τις πιθανότητες τόσο να εκθέσει όσο και να εκτεθεί στον ιό».
Ανέπτυξε δε, τις οδηγίες που συστήνουν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί Υγείας:
«Πολλοί οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το CDC αλλά και το ΕCDC εξέδωσαν οδηγίες για την περίοδο των εορτών και τονίζουν τη σημασία που έχει ο εμβολιασμός και η θωράκιση με την αναμνηστική δόση εμβολίου.
Θυμίζουν την προστασία που μας προσφέρει η ορθή χρήση της μάσκας, η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων, που δεν επηρεάζονται ούτε από τις μεταλλάξεις, ούτε από τις παραλλαγές του ιού.
Συστήνουν αποφυγή πολυπληθών συγκεντρώσεων και την συχνή χρήση τεστ έναντι κορωνοϊού, ιδιαίτερα πριν την συμμετοχή στις γιορτές. Προτείνουν την παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος έχει συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά και την αποφυγή έκθεσης στον ιό εάν προγραμματίζει κάποιος να συναντήσει συγγενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου τις επόμενες μέρες».
Τι να κάνει ένας εμβολιασμένος αν έρθει σε επαφή με κρούσμα;
Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε και σε νέες οδηγίες, λόγω μετάλλαξης Όμικρον, για όσους είναι στενή επαφή κρούσματος.
Τι να κάνει ένας εμβολιασμένος αν έρθει σε επαφή με κρούσμα;
«Τις τελευταίες μέρες ακούμε συνεχώς γύρω μας εμβολιασμένους συνανθρώπους μας που έχουν εκτεθεί, έχουν έρθει, δηλαδή, σε στενή επαφή με κρούσμα κορωνοϊού. Στις οδηγίες που είχαν εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τον περασμένο Αύγουστο, είχαμε πει ότι οι εμβολιασμένοι ή οι πρόσφατα νοσήσαντες δεν μπαίνουν σε καραντίνα εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, αλλά οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για 14 μέρες μετά την έκθεση.
Δεν συστήναμε τότε εργαστηριακό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εκτός ειδικών περιπτώσεων, όπως είναι οι κλειστές δομές.
Σήμερα, όμως με δεδομένη την κυκλοφορία ενός ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους και στην προσπάθεια μας να σταματήσουμε την μεγάλη διασπορά, θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι, μετά από στενή επαφή με κρούσμα, να μειώσουν κατά το δυνατόν την κινητικότητα μας και να διενεργήσουμε τουλάχιστον δυο τεστ τις επόμενες 7- 10 μέρες, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το οικογενειακό και στενό φιλικό μας περιβάλλον».