Η ανισότητα στον ρυθμό των εμβολιασμών παγκοσμίως δεν αποτελεί πλέον είδηση. Όμως, είναι εντυπωσιακό, όσο και θλιβερό, πως παρά τις εκκλήσεις και τις επισημάνσεις πως η ανισότητα αυτή θα παρατείνει συνολικά τη χρονική διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού κρατώντας ζωντανή την πιθανότητα εμφάνισης και νέων μεταλλάξεων, η ψαλίδα δεν λέει να μειωθεί.
Σήμερα ο πλανήτης ξεπέρασε αισίως τις 10 δισ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα και με τον δείκτη καταγραφής του πρακτορείου Bloomberg.
Το νούμερο αυτό θεωρητικά υπερκαλύπτει τον συνολικό πληθυσμό της Γης για έστω μία δόση, αλλά φεύ.. Σχεδόν τα δύο τρίτα των δόσεων χορηγήθηκαν και εξακολουθούν να χορηγούνται στις πλουσιότερες χώρες.
Συγκεκριμένα οι 107 πλουσιότερες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, τα ευρωπαϊκά κράτη αλλά και η Κίνα, που αναλογούν στο 54% του παγκόσμιου πληθυσμού απορρόφησαν το 71% των εμβολίων. Αντιθέτως, χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας έπρεπε να μοιραστούν σχεδόν το 30% των δόσεων που απέμεναν.
Βέβαια, μια αισιόδοξη νότα έγκειται στο γεγονός πως οι εμβολιαστικοί ρυθμοί δείχνουν επιτέλους να ανεβαίνουν και στις φτωχότερες χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε ως στόχο να φτάσουμε στον εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τα μέσα του 2022. Με το σημερινό ρυθμό και δεδομένου πως χορηγούνται πάνω από τριάντα εκατ. δόσεις ημερησίως, εκτιμάται και ελπίζεται πως το 75% του πληθυσμού θα έχει λάβει έστω την πρώτη δόση μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Όμως, τα νούμερα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν και μια ρεαλιστική αφύπνιση όσον αφορά τις προσδοκίες που έχουν αναπτυχθεί για το τέλος της πανδημίας: η κρίση σε υγειονομικό επίπεδο δεν έχει σε καμία περίπτωση παρέλθει και η κάθε μέρα που περνά ανοίγει παράθυρο για νέες μεταλλάξεις, κάποια από τις οποίες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και να μην καλύπτεται από τα τωρινά σκευάσματα.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει, πάντως, και την αξία που έχει η ανάπτυξη και του τμήματος που αφορά τις θεραπείες, που μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα έστω σοβαρής νόσησης.