Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαιρέτισε σήμερα τη δέσμευση της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) για τη δωρεά 870 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του Covid-19, μα επεσήμανε ότι χρειάζονται πολλές περισσότερες και γρήγορα.
«Είναι μια μεγάλη βοήθεια μα χρειαζόμαστε περισσότερες και τις χρειαζόμαστε ταχύτερα», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα.
Περίπου 10.000 άνθρωποι εξακολουθούν και πεθαίνουν κάθε ημέρα από τη νόσο και οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στην Αφρική έχουν υψηλότερο ποσοστό θνητότητας, τόνισε χαρακτηριστικά.
«Θα εργαστούμε από κοινού…»
Να αναφέρουμε πως οι χώρες της Ομάδας των 7 (G7) θα προσφέρουν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19 την επόμενη χρονιά και θα εργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, τη G20 και άλλες χώρες για να αυξήσουν τη συνεισφορά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το σχεδόν οριστικό προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου.
«Οι δεσμεύσεις από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε τον Φεβρουάριο του 2021 συμπεριλαμβανομένης της τωρινής συνάντησης στο Κάρμπις Μπέι προβλέπουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις για τον επόμενο χρόνο», αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης. «Θα εργαστούμε από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, τη G20 και άλλες χώρες για να αυξήσουμε αυτή τη συνεισφορά τους επόμενους μήνες».
Δύο πηγές δήλωσαν ότι η ανακοίνωση έχει σε μεγάλο βαθμό οριστικοποιηθεί από τους διπλωμάτες που εργάστηκαν έως αργά χθες για να συμφωνήσουν στο κείμενο αυτό.
Ενωμένο «μέτωπο» στα μεγάλα ζητήματα
Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της G7 επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να βάλουν τέλος στην πανδημία του Covid-19 μέσω της διανομής εμβολίων και να δράσουν για το κλίμα, στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής που σημαδεύτηκε από μια νέα δυναμική υπέρ της πολυμέρειας της Δύσης, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η τριήμερη σύνοδος κορυφής της Κορνουάλης (νοτιοδυτική Αγγλία), η πρώτη μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια, σηματοδότησε την επιστροφή των άμεσων επαφών έπειτα από μήνες βιντεοδιασκέψεων, για τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά.
Υπό την ώθηση της Ουάσινγκτον, οι ηγέτες προσπάθησαν να δείξουν ένα ενωμένο μέτωπο στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη, αρχίζοντας από το κλίμα και την πανδημία, αλλά και για τη Ρωσία και την Κίνα.