Ο Όμιλος Emirates ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το α’  εξάμηνο του οικονομικού έτους 2023-24, τα οποία αντικατοπτρίζουν το πιο κερδοφόρο εξάμηνο στην ιστορία του. Ο Όμιλος καταγράφει καθαρά κέρδη εξαμήνου ύψους 10,1 δισ. AED (2,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ), ξεπερνώντας κατά 138% το περσινό ρεκόρ εξαμηνιαίων εσόδων ύψους 4,2 δισ. AED (1,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Επιπλέον, ο Όμιλος κατέγραψε EBITDA 20,6 δισ. AED (5,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ), επιτυγχάνοντας αύξηση από τα 15,3 δισ. AED (4,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ) της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και αποδεικνύοντας την ισχυρή λειτουργική κερδοφορία του.

Τα έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 67,3 δισ. AED (18,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για το πρώτο εξάμηνο του 2023-2024, καταγράφοντας αύξηση κατά 20% από 56,3 δισ. AED (15,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ) πέρυσι. Αυτό οφείλεται στην έντονη ζήτηση για αεροπορικές μεταφορές σε όλο τον κόσμο, η οποία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά από τότε που άρθηκαν οι τελευταίοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πανδημίας.

Ο Όμιλος έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2023-24 με σταθερό ταμειακό υπόλοιπο 42,7 δισ. AED (11,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ) στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 συγκριτικά με τα 42,5 δισ. AED (11,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ) στις 31 Μαρτίου 2023. Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα του Ομίλου αξιοποιήθηκαν ώστε να υποστηρίξουν τις επιχειρηματικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών οφειλών. Έως τώρα, έχει προβεί σε αποπληρωμή δανείων ύψους 9,2 δισ. AED που σχετίζονται με την COVID-19. Επιπλέον, ο Όμιλος κατέβαλε μέρισμα ύψους 4,5 δισ. AED στον ιδιοκτήτη του, όπως δηλώθηκε στο τέλος του οικονομικού έτους 2022-2023.

Η Αυτού Υψηλότητα Σεΐχης Ahmed bin Saeed Al Maktoum, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Emirates Airline και του Ομίλου Emirates, δήλωσε: «Τα σχέδιά μας να επιστρέψουμε δυνατότεροι και καλύτεροι από την περίοδο της πανδημίας στέφονται με επιτυχία. Ο Όμιλος έχει ξεπεράσει τα προηγούμενα ρεκόρ και καταγράφει την καλύτερη εξαμηνιαία επίδοσή του. Τα έσοδά μας κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023-24 κυμάνθηκαν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τα έσοδα-ρεκόρ ολόκληρου του έτους 2022-23. Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα που αντανακλά το ταλέντο και την αφοσίωση των ανθρώπων του οργανισμού, τη δυναμικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου και τη δύναμη του οράματος και των πολιτικών του Ντουμπάι που επέτρεψαν τη δημιουργία ενός ισχυρού, ανθεκτικού και προοδευτικού τομέα αεροπορικών μεταφορών. Σε ολόκληρο τον Όμιλο, συνεχίσαμε να ενισχύουμε τις δραστηριότητές μας με ασφάλεια και να κινούμαστε άμεσα ώστε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των επιβατών. Έχουμε βελτιώσει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας με στόχο να κερδίσουμε την προτίμηση των επιβατών και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στους ανθρώπους, τα προϊόντα, τις συνεργασίες και την τεχνολογία μας ώστε να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας και να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του μέλλοντος».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023-24, αναμένουμε ότι η ζήτηση των επιβατών σε όλα τα επιχειρηματικά μας τμήματα θα παραμείνει υγιής και θα συνεχίσουμε να είμαστε ευέλικτοι όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τους πόρους μας σε αυτή τη δυναμική αγορά. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε στενά τις προκλήσεις όπως η αύξηση των τιμών των καυσίμων, η ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ, το πληθωριστικό κόστος και οι γεωπολιτικές εξελίξεις».

Ο Όμιλος Emirates, με στόχο να υποστηρίξει την αυξημένη χωρητικότητα και την επιχειρηματική δραστηριότητα, ο Όμιλος Emirates ενίσχυσε το ανθρώπινο δυναμικό του κατά 6% συγκριτικά με τις 31 Μαρτίου 2023, φτάνοντας τους 108.996 εργαζόμενους στις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Τόσο η Emirates όσο και η dnata συνεχίζουν τις διαδικασίες προσλήψεων ώστε να υποστηρίξουν τις μελλοντικές τους απαιτήσεις.

Η απόδοση της Emirates

Η Emirates συνέχισε να αυξάνει τις πτητικές δραστηριότητές της παγκοσμίως, αυξάνοντας τη χωρητικότητα και τις συνδέσεις μέσω του κόμβου της στο Ντουμπάι με στόχο να ανταποκριθεί στη ζήτηση των επιβατών σε όλες τις αγορές της. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023-24, η αεροπορική εταιρεία αποκατέστησε τις πτήσεις στο Μπαλί, το Πεκίνο, το Μπέρμιγχαμ, την Καζαμπλάνκα, τη Νίκαια, τη Σαγκάη και την Ταϊβάν με αεροσκάφος τύπου A380.

Τον Ιούλιο, ξεκίνησε καθημερινά απευθείας δρομολόγια προς το Μόντρεαλ, ο οποίος αποτέλεσε έναν νέο προορισμό και τη δεύτερη πύλη της αεροπορικής εταιρείας στον Καναδά.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023-24, η Emirates συνήψε και αναβάθμισε συνεργασίες για πτήσεις κοινού κωδικού ή συνεργασίες διασύνδεσης (πτήσεις interline) με 8 αεροπορικές εταιρείες, διευρύνοντας τις επιλογές συνδεσιμότητας για τους επιβάτες, τις: Aegean Airlines, Air Canada, Etihad Airways, Kenya Airways, Philippine Airlines, Maldivian, Sri Lankan Airlines και United Airlines. Η συνεργασία για πτήσεις κοινού κωδικού μεταξύ της Emirates και της Qantas, βάσει της οποίας έχουν επωφεληθεί περισσότεροι από 15 εκατ. ταξιδιώτες  από την καθιέρωσή της το 2013, μέσω κοινών δρομολογίων, έλαβε πενταετή παράταση έως το 2027.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η αεροπορική εταιρεία εκτελούσε υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών και εμπορευματικού φορτίου σε 144 αεροδρόμια, αξιοποιώντας ολόκληρο τον στόλο αεροσκαφών τύπου Boeing 777 και 104 αεροσκάφη τύπου A380. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023-2024, στο πλαίσιο αναβάθμισης του εσωτερικού χώρου καμπινών της Emirates, σε 10 αεροσκάφη τύπου A380 ανανεώθηκε πλήρως ο συγκεκριμένος εσωτερικός χώρος ενώ προστέθηκαν τα πιο πρόσφατα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των καθισμάτων της Premium Οικονομικής Θέσης. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην αεροπορική εταιρεία να αξιοποιήσει τις περιζήτητες υπηρεσίες της Premium Οικονομικής Θέσης σε περισσότερα νέα δρομολόγια που περιλαμβάνουν τη Νέα Υόρκη (JFK), το Χιούστον, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και τη Σιγκαπούρη.

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023-2024, η Emirates ξεκίνησε μία νέα παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια με την ηθοποιό του Hollywood Penelope Cruz. Επιπλέον, εισήγαγε πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επιβατών όπως μία νέα εγκατάσταση check-in στο Διεθνές Οικονομικό Κέντρο του Ντουμπάι, δωρεάν Wi-Fi εν πτήσει για τα μέλη του προγράμματος Skywards και μία νέα δυνατότητα προπαραγγελίας γευμάτων για τους επιβάτες ώστε να επιλέγουν τα γεύματά τους πριν ταξιδέψουν.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η συνολική χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 25% στους 28,5 δισ. Διαθέσιμους Τόνους ανά Χιλιομετρική Απόσταση (ATKM) καθώς διευρύνθηκε το πρόγραμμα πτήσεων. Η χωρητικότητα που μετρήθηκε σε Διαθέσιμα Καθίσματα ανά Χιλιομετρική Απόσταση (ASKM) αυξήθηκε κατά 30%, ενώ η επιβατική κίνηση της αεροπορικής, που μετρήθηκε σε Έσοδα Επιβατών ανά Χιλιομετρική Απόσταση (RPKM), αυξήθηκε κατά 35%, με μέσο συντελεστή θέσεων επιβατών 81,5%, σε σύγκριση με τον περυσινό δείκτη του 78,5%.

Από την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, η Emirates μετέφερε 26,1 εκατ. επιβάτες σημειώνοντας αύξηση 31% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Emirates Skycargo μετέφερε 1.035.000 τόνους εμπορευματικού φορτίου κατά το α’ εξάμηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση 11% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, παρά τη συνολική μείωση που παρατηρήθηκε στις μεταφορές φορτίου παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο γεγονός αντανακλά την ικανότητα του τμήματος εμπορευματικών μεταφορών να ανταποκρίνεται στη ζήτηση των πελατών με εξειδικευμένα προϊόντα και εξαιρετικές επιλογές δικτύου.

Τα κέρδη της Emirates για το α’ εξάμηνο του 2023-24 σημείωσαν νέο ρεκόρ ύψους 9,4 δισ. AED (2,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ), σε σύγκριση με τα κέρδη ύψους 4,0 δισ. AED (1,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ) της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Τα έσοδα της Emirates, συμπεριλαμβανομένων των λοιπών λειτουργικών εσόδων, ύψους 59,5 δισ. AED (16,2 δισ. δολαρίων ΗΠΑ), αυξήθηκαν κατά 19% σε σύγκριση με τα 50,1 δισ. AED (13,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ) της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Οι επιδόσεις- ρεκόρ της αεροπορικής εταιρείας αποδίδονται στην ισχυρή ζήτηση των επιβατών για διεθνή ταξίδια σε όλες τις αγορές και την ικανότητα της Emirates να ανταποκρίνεται στη ζήτηση και να προσφέρει στους επιβάτες προστιθέμενη αξία και υπηρεσίες.

Το άμεσο λειτουργικό κόστος της Emirates, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα καύσιμα, αυξήθηκε κατά 9%, γεγονός που αποτελεί απόρροια των αυξημένων δραστηριοτήτων της. Τα καύσιμα αποτελούν τον μεγαλύτερο συντελεστή του λειτουργικού κόστους της αεροπορικής εταιρείας (34%), ενώ σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ανήλθε σε 38%.

Με γνώμονα την ισχυρή ζήτηση και την αύξηση των λειτουργιών κατά το εξάμηνο, το EBITDA της Emirates αυξήθηκε κατά 33% στα 19,5 δισ. AED (5,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ) σε σύγκριση με τα 14,7 δισ. AED (4,0 δισ. δολάρια ΗΠΑ) της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

Η απόδοση της dnata

Η dnata συνέχισε να ενισχύει τη δραστηριότητά της στον τομέα των εμπορευμάτων και της εξυπηρέτησης εδάφους, της τροφοδοσίας και του λιανικού εμπορίου, καθώς και των ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Αυτό οδήγησε σε ισχυρή αύξηση των εσόδων της κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023-24.

Κατά το α’ εξάμηνο του 2023-24, η dnata ενίσχυσε την παρουσία της με νέες συμβάσεις και επέκταση ήδη υφιστάμενων συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη δυνατότητα της dnata να παρέχει στους πελάτες της τα συνεχώς αυξανόμενα, υψηλής ποιότητας, προϊόντα και υπηρεσίες της, παρά τις προκλήσεις της αγοράς όπως την έλλειψη του εξειδικευμένου προσωπικού, θέματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις πιέσεις λόγω πληθωρισμού.

Επιπλέον, η dnata συνέχισε να υλοποιεί στρατηγικές επενδύσεις, να αξιοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες και να προβαίνει σε πρωτοβουλίες ώστε να απαντά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πελατών της. Kατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2023-24, η dnata προχώρησε -μεταξύ άλλων- στην απόκτηση επιπλέον μεριδίου 29% στην Imagine Cruising, ανεβάζοντας στο 81,4% τη συμμετοχή της στους κορυφαίους διανομείς κρουαζιέρας και διακοπών του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, προχώρησε στην εφαρμογή λύσεων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για την ενίσχυση των λειτουργιών και των δυνατοτήτων διαχείρισης φορτίου της dnata στη Σιγκαπούρη· και τη μετάβαση σε ένα μίγμα βιοκαυσίμων για οχήματα οδικών μεταφορών στα ΗΑΕ που χρησιμοποιείται από τις dnata Logistics, Arabian Adventures, Alpha Flight Services και City Sightseeing για τη μείωση των εκπομπών και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσδοκιών των πελατών για επιλογές μεταφοράς με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τα έσοδα της dnata, συμπεριλαμβανομένων των λοιπών λειτουργικών εσόδων, ύψους 9,3 δισ. AED (2,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ), αυξήθηκαν κατά 27% σε σύγκριση με τα 7,3 δισ. AED (2 δισ. δολάρια ΗΠΑ) που σημειώθηκαν την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Τα συνολικά κέρδη για τη dnata ανέρχονται 709 εκατ. AED (193 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), σε σύγκριση με τα 236 εκατ. AED (64 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) της περσινής περιόδου.

Οι αερολιμενικές δραστηριότητες της dnata παρέμειναν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της εταιρείας με 4,1 δισ. AED (1,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ), τα οποία αντιστοιχούν σε αύξηση 18% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι, καθώς η ζήτηση επιβατών συνέχισε να αυξάνεται ιδιαίτερα στην Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο αριθμός των αεροσκαφών που διαχειρίζεται η dnata για όλες τις δραστηριότητές της αυξήθηκε κατά 11%, σε 384.656, ενώ διακίνησε 1,3 εκατ. τόνους φορτίου, σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 5% που αντανακλά την περαιτέρω άμβλυνση της παγκόσμιας αγοράς αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών μετά από μία ιδιαίτερη αύξηση λόγω της πανδημίας.

Οι υπηρεσίες τροφοδοσίας και λιανικής της dnata συνέβαλαν στα έσοδα της εταιρείας με 3,5 δισ. AED (942 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), μία αύξηση της τάξεως του 45%, με ισχυρή αύξηση παραγωγής στην Αυστραλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Ο αριθμός των προσφερόμενων γευμάτων αυξήθηκε κατά 31%, στα 66,3 εκατ. γεύματα μετά τα 50,5 εκατ. γεύματα του περασμένου έτους.

Το ταξιδιωτικό τμήμα της dnata συνέβαλε στα έσοδα της εταιρείας με 1,4 δισ. AED (375 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) στα έσοδα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 16%, σε σύγκριση με τα 1,2 δισ. AED (323 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) της περσινής περιόδου, με τη συμβολή του Destination Asia, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των προορισμών στην Ασία, να είναι καταλυτική. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση εσόδων από τον κλάδο της κρουαζιέρας, διαδραμάτισε και η Imagine Cruising, στην οποία η dnata έχει αποκτήσει ελέγχουσα συμμετοχή. Το συγκεκριμένο τμήμα κατέγραψε πωλήσεις συνολικής ανταλλακτικής αξίας (TTV) ύψους 4,0 δισ. AED (1,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ), σε σύγκριση με τα 3,5 δισ. AED (960 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη: