Στην έντονη πιθανότητα συμμετοχής δύο ακόμη σοβαρών υποψήφιων «γαμπρών» για την πώληση  του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αποδίδεται η πρόθεση της ΔΕΗ να μεταθέσει κατά περίπου 20 ημέρες το διαγωνισμό για το Διαχειριστή Διανομής Ηλεκτρισμού στη χώρα μας.

Ύστερα από κοπιώδεις προσπάθειες μηνών, οι σύμβουλοι της ΔΕΗ (Goldman Sachs, Eurobank και Grant Thornton) αφού βολιδοσκόπησαν περίπου  80 πιθανούς επενδυτές, βρήκαν θετική ανταπόκριση σε 19 εκ των οποίων περίμεναν προσφορές στις 29 Ιανουαρίου από 7-8 υποψήφιους.

Γιατί δόθηκε παράταση στην κατάθεση προσφορών για τη μερική πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Τελικά τις τελευταίες ημέρες διαπίστωσαν πως οι προσφορές θα ήταν το πολύ 3-4 οπότε ξεκίνησαν ένα fast track  νέο γύρο διερευνητικών επαφών για να προσελκύσουν  και άλλους. Η προσπάθεια απέδωσε έστω και την τελευταία στιγμή όταν δύο υποψήφιοι που αρχικά είχαν ενδιαφερθεί και κατόπιν αποσύρθηκαν, άλλαξαν γνώμη και ζήτησαν ολιγοήμερη παράταση για να κατεβάσουν προσφορές.

Οι σύμβουλοι ενημέρωσαν το μέτοχο, δηλαδή τη ΔΕΗ και γι’ αυτό επίκειται η παράταση.

Στους ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους συμβούλους, περιλαμβάνονται  αμερικανικά funds  (Blackrock και KKR) καθώς και ευρωπαϊκά funds (Adrian) αλλά και διαχειριστές δικτύων από τη Δυτική Ευρώπη και εταιρίες από τον τομέα των έξυπνων εφαρμογών της ενέργειας.

Ένας άλλος λόγος της παράτασης είναι ότι αποκλείστηκε από το διαγωνισμό ένας βασικός υποψήφιος: ο βασικός μέτοχος μειοψηφίας του ΑΔΜΗΕ, η   κινεζική State Grid, αποβλήθηκε από τη διαδικασία σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που έχει δημοσιοποιήσει η ΔΕΗ.

Τι κριτήρια πρέπει να τηρούν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό

Όπως  αναφέρει η πρόσκληση οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, δεν πρέπει να βρίσκονται σε αντιπαράθεση   συμφερόντων με το ΔΕΔΔΗΕ. Συνεπώς, όποιος  ασκεί άμεσα ή έμμεσα έλεγχο στον ΑΔΜΗΕ, καθώς επίσης και όλες οι θυγατρικές του, εμπίπτει στην κατηγορία της σύγκρουσης συμφερόντων.

Είναι γνωστό πάντως στους παροικούντες πως υπήρξε και «διακριτική» παρέμβαση της Κομισιόν στο θέμα, αφού    η κινεζική State Grid, το   είχε ξεκαθαρίσει  ότι ενδιαφέρεται να εξαγοράσει ολόκληρο τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και τον διαχειριστή του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που φόβισε τις Βρυξέλλες για την ταχύτατη αύξηση επιρροής της μεγάλης ασιατικής χώρας στα ενεργειακά μας δρώμενα.

Τυπικά βέβαια  από θεσμικής πλευράς δεν υπάρχει απαγόρευση για τη συμμετοχή διαχειριστών του δικτύου μεταφοράς στα δίκτυα διανομής, αλλά η μονοπωλιακή εμπλοκή της State Grid στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα δημιουργούσε μεγάλες εμπλοκές στη δράση   ΑΔΜΗΕ και απροσδιόριστες εξελίξεις στην εγχώρια ενεργειακή αγορά.

«Όλα αυτά  δείχνουν επιτυχημένη εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας και άλλο ένα θετικό σημάδι αποτελεί και το γεγονός αιτημάτων υποψήφιων επενδυτών που ζητάνε περισσότερο χρόνο για την αρτιότερη προετοιμασία της συμμετοχής τους στη φάση της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ» μας λέει στέλεχος της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα προθεσμία που ενδέχεται να ανακοινώσει ίσως προσδιοριστεί   μεταξύ 15-20 Φεβρουαρίου.

Δείτε εδώ περισσότερα για το παρασκήνιο στη ΔΕΗ

https://radar.gr/article/50349/ta-dimosieymata-gia-ti-dei