Με διάγγελμά του ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε το βράδυ τη σταδιακή άρση του lockdown.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως οι προσπάθειες του λαού απέδωσαν και συνέχισε λέγοντας «Όταν στις 28 Οκτωβρίου απευθύνθηκα σε εσάς, δεσμεύθηκα να σας δώσω νεότερα για την εξέλιξη της επιδημίας» σημείωσε και τόνισε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε θεαματικά από τις 60.000 στις 20.000 κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα. Η αποκορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας πέρασε, είπε χαρακτηριστικά.
«Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει από τις 28 Νοεμβρίου. Έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες προκειμένου να φτάσουμε στον στόχο, να έχουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια».
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η βεβαίωση μετακίνησης δεν θα σταματήσει μετά τις 28 Νοεμβρίου, προαναγγέλλοντας όμως αλλαγές στα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Από το Σάββατο ανοίγουν οι αγορές. Στις 15 Δεκεμβρίου η άρση του lockdown
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως οι ανοιχτές αγορές και τα μικρά καταστήματα θα ανοίξουν από το Σάββατο και θα λειτουργούν ως τις 21.00. Ενώ επεκτείνεται στα 20 χιλιόμετρα η απόσταση από την οικία των πολιτών, στην οποία μπορούν να μετακινηθούν για φυσική άσκηση.
Από το Σαββατοκύριακο επιτρέπεται πιο διευρυμένη προσέλευση σε χώρους λατρείας, με τήρηση ωστόσο αυστηρών μέτρων ασφαλείας και ανώτατο όριο πιστών στο εσωτερικό ναών τα 30 άτομα.
Το δεύτερο στάδιο της άρσης θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στις 15 Δεκεμβρίου, με την προϋπόθεση πως θα εξακολουθήσει η μείωση των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό.
«Θα μπορούμε να μετακινηθούμε χωρίς βεβαίωση και από περιφέρεια σε περιφέρεια, να περάσουμε τα Χριστούγεννα με την οικογένεια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και μετά την άρση του lockdown
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως εφόσον αρθεί το lockdown, θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά από τις 21.00 έως τις 07.00 το επόμενο πρωί.
«Θα μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους».
Θα επαναλειτουργήσουν οι κινηματογραφικές αίθουσες, οι αίθουσες των θεάτρων, τα μουσεία από τη 15η Δεκεμβρίου και μετά.
Εστιατόρια και σχολεία θα ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου
«Υπολογίζεται εκεί κατά τις 20 Ιανουαρίου θα μπορέσουμε να επανέλθουμε, αν αυτό είναι δυνατό, σε επαναλειτουργία των αθλητικών αιθουσών και των εστιατορίων», σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα δια ζώσης μαθήματα θα ξεκινήσουν και πάλι στις αίθουσες στις 20 Ιανουαρίου, ενώ δυο εβδομάδες αργότερα θα επιστρέψουν και οι φοιτητές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Επιτρέπονται και πάλι, από το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, οι εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών, με την προϋπόθεση πως θα πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τέλος Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί
Τα πρώτα εμβόλια κι οι εμβολιασμοί στη Γαλλία θα ξεκινήσουν στα τέλη Δεκεμβρίου.
«Οι υγειονομικές αρχές θα αποσαφηνίσουν τις πρακτικές λεπτομέρειες του εμβολιασμού με τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία» και σημείωσε πως οι ηλικιωμένοι θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται από τα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές του νέου έτους.
Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως δεν σκοπεύει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. «Ο εμβολιασμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τον πιο διαφανή και ξεκάθαρο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.
Το διάγγελμα Μακρόν