Τη στήριξή του στην πρόταση των ΗΠΑ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εξέφρασε νωρίτερα σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα, εξέφρασε την υποστήριξη του στο σχέδιο των ΗΠΑ, τονίζοντας πως θα συνεχίζει να προσπαθεί και να εργάζεται για την επίτευξη μίας λύσης που θα εξασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους στη Γάζα. Παράλληλα, τονίζει πως η Γαλλία υποστηρίζει μεταξύ άλλων και τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή αλλά και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Υποστηρίζουμε την πρόταση συνολικής συμφωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους στην περιοχή για την επίτευξη μίας λύσης που θα εξασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας σε τρεις φάσεις – Οι ανακοινώσεις Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έκανε γνωστό πως έχει στα χέρια του την πρόταση του Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Η συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να περιλαμβάνει τρεις φάσεις.

Συγκεκριμένα η πρώτη φάση θα έχει διάρκεια έξι εβδομάδων και προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Ταυτόχρονα οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στη διάρκεια αυτών των έξι εβδομάδων, το Ισραήλ και η Χαμάς θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση, που προβλέπει τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων που βρίσκονται στη ζωή και την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα. Τέλος, στην τρίτη φάση της πρότασης προβλέπεται η εκπόνηση ενός μεγάλου σχεδίου ανοικοδόμησης της Γάζας.

Στις δηλώσεις του ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να δημιουργήσουν μια «καλύτερη επόμενη ημέρα» για τη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι σε γνώση και της Χαμάς, διαμέσου του Κατάρ και ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να το στηρίξουν.

«Είναι πραγματικά αποφασιστική στιγμή. Το Ισραήλ έκανε την πρότασή του και η Χαμάς λέει ότι θέλει κατάπαυση του πυρός – αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να αποδείξει αν το εννοεί πραγματικά. Η Χαμάς πρέπει να δεχτεί τη συμφωνία», είπε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν.

Διαβάστε ακόμη: