Η πλειοψηφία των Ελβετών τάσσεται «υπέρ» της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με σημερινή (16/03) ενημέρωση του Υπουργείου Άμυνας της Ελβετίας.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ελβετική Στρατιωτική Ακαδημία και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης, υποδεικνύει ότι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το 55% του ελβετικού πληθυσμού (αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021) υποστήριζε την προοπτική προσέγγισης με τη Συμμαχία.
«Για πρώτη φορά, η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει αυτή την άποψη», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας. Ωστόσο, μόλις το 1/3 των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ένταξη της Ελβετίας στο ΝΑΤΟ. Η Ελβετία συνεργάζεται με τη Συμμαχία, στο πλαίσιο της Σύμπραξης για την Ειρήνη και του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας.
Σχεδόν δεκατρείς μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ελβετοί «κοιτάζουν, πλέον, με πιο κριτική ματιά την ουδετερότητα και δηλώνουν έτοιμοι για περαιτέρω συνεργασία», τονίσθηκε. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, η αρχή της ουδετερότητας υποστηρίζεται λιγότερο έντονα, αλλά εξακολουθεί να απολαμβάνει πολύ ευρεία στήριξη (91% από 97%).
Η πλειοψηφία των Ελβετών (57%, χωρίς ετήσια διακύμανση) παραμένει υπέρ της πολιτικής της «διαφοροποιημένης ουδετερότητας», στο πλαίσιο της οποίας η Ελβετία μπορεί να λαμβάνει θέση σε πολιτικό επίπεδο, ενώ παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη. Το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική στην ελβετική ουδετερότητα.
Η ελβετική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, όμως, εξακολουθεί –μέχρι στιγμής– να αρνείται την έγκριση του μέτρου επανεξαγωγής όπλων ελβετικής κατασκευής, στην Ουκρανία.
Το ελβετικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει διώξεις για το «έγκλημα της επίθεσης» στην Ουκρανία
Μερικές ώρες νωρίτερα, ψηφίσθηκε νομοσχέδιο που προβλέπει τη δίωξη των υπευθύνων για το «έγκλημα της επίθεσης» –όπως ορίζεται η εισβολή και η απόπειρα απόκτησης πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου σε άλλο κυρίαρχο κράτος– διάταξη, η οποία δεν υπήρχε στην εθνική νομοθεσία, έως σήμερα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ακολουθεί το πόρισμα ερευνητικής επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αναφέρει ότι υπάρχει «νομική βάση» προκειμένου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επιθέσεις κατά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να στοιχειοθετηθούν ως «εγκλήματα επίθεσης».
Η ενσωμάτωση της παρούσας ρύθμισης στην ομοσπονδιακή νομοθεσία θα επιτρέψει στην Ελβετία «να εντείνει τον αγώνα έναντι της ατιμωρησίας για τα σοβαρότερα εγκλήματα που περιλαμβάνονται στο Διεθνές Δίκαιο», επισημάνθηκε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από το ελβετικό κοινοβούλιο με 127 ψήφους «υπέρ», έναντι 53 «κατά». Ως εκ τούτου, η ελβετική νομοθεσία ευθυγραμμίζεται με τις τροποποιήσεις στο Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Διαβάστε ακόμη: