Θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στην επόμενη προγραμματισμένη ανακοίνωση για τη νομισματική της πολιτική το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα ελβετικής εφημερίδας.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα τα επιτόκια της για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια και ο πρόεδρος της Τόμας Τζόρνταν δήλωσε αμέσως μετά ότι οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις σημαίνουν ότι πιθανότατα θα χρειαστεί περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Στα υψηλότερα επίπεδα ο πληθωρισμός

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στην Ελβετία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 χρόνων, 3,4% τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων και έσπασε το φράγμα του 3% για πρώτη φορά μετά το 2008. Είναι ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας που ο πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από το στόχο (ο-2%) της κεντρικής τράπεζας.

Η εφημερίδα Schweiz am Wochenende ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 0,25% από -0,25% στην επόμενη προγραμματισμένη ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής της στις 22 Σεπτεμβρίου, αν και η κατάσταση μπορεί ακόμη να αλλάξει μέχρι τότε, επικαλούμενη πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί περαιτέρω, μια αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης είναι πιθανή, πρόσθεσε.