Με την απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών ξεκίνησε ο μετασχηματισμός της δομής του ομίλου ΕΛΠΕ και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Στόχος είναι να μετατραπεί η σημερινή εισηγμένη σε μια εταιρεία συμμετοχών στην οποία θα ανήκει ένα σύνολο θυγατρικών, καθεμία από τις οποίες θα έχει και μία από τις δραστηριότητες του ομίλου.

Το πλάνο Vision 2025

Στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου Vision 2025, που ανακοίνωσε η διοίκηση πριν από μερικούς μήνες, ο όμιλος θα δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα, με νέο όνομα και νέα εταιρική δομή που θα διευκολύνει, μεταξύ άλλων, τις στρατηγικές χρηματοδότησης, τη διαφάνεια και την ορθότερη αποτίμηση της αξίας κάθε δραστηριότητας. Στόχος είναι από το 2022 η νέα δομή να έχει ολοκληρωθεί.

Στο πλαίσιο του Vision 2025, προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ, από τις οποίες το 50% προορίζεται για τον περιορισμό του αποτυπώματος της διύλισης και των υγρών καυσίμων, με επενδύσεις στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και σε πρότζεκτ «μπλε» και «πράσινου» υδρογόνου, καθώς και βιοκαυσίμων. Το υπόλοιπο 50% θα κατευθυνθεί σε πρότζεκτ «καθαρής» ενέργειας.

Παράλληλα, θα επιταχυνθεί η μείωση των εκπομπών ρύπων και η ανάπτυξη των ΕΛΠΕ στον κλάδο της «νέας ενέργειας», όπως κεντρική θέση κατέχουν οι ΑΠΕ και συμπεριλαμβάνονται το υδρογόνο, η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Α. Σιάμισιης: Εταιρικός μετασχηματισμός με ξεκάθαρα σχήματα ανά τομέα

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί ένας εταιρικός μετασχηματισμός με ξεκάθαρα σχήματα ανά τομέα, που θα έχουν την κατάλληλη δομή ανάλογα με το αντικείμενό τους. Θα υπάρχουν διαφορετικοί «υποόμιλοι» ή εταιρείες, για παράδειγμα στον τομέα των καυσίμων, των ΑΠΕ, των ερευνών υδρογονανθράκων κ.λπ., προκειμένου αφενός μεν να υπάρχει καλύτερη εσωτερική οργάνωση, αφετέρου δε να διευκολύνεται η πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Και αυτό γιατί κάθε τομέας έχει διαφορετικούς κινδύνους, αποτιμήσεις και δανειοδοτικές βαθμίδες.

«Όταν επιδιώκουμε project finance έργου ΑΠΕ, πάντα σκοντάφτουμε στη δραστηριότητά μας στη διύλιση», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος. Όπως ανέφερε, πρόκειται σίγουρα να συσταθεί μια ξεχωριστή εταιρία με τις δραστηριότητες των ΑΠΕ και της ηλεκτροκίνησης.

Αφού ολοκληρωθούν οι αποσχίσεις των κλάδων δραστηριότητας, θα συσταθεί μια εταιρεία συμμετοχών με τη μεταβίβαση των μετοχών της εισηγμένης ΕΛΠΕ, κάτω από την οποία θα μπουν οι θυγατρικές εταιρίες με ξεκάθαρο τρόπο. Αυτός ο εταιρικός μετασχηματισμός δεν σχετίζεται με το ιδιοκτησιακό, είχε διαβεβαιώσει ο κ. Σιάμισιης, ενώ «δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή έδρας μιας πιθανής εταιρείας holding».