Πρόταση – μαμούθ για την εξαγορά του Twitter έναντι 54,2 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά, κατέθεσε ο μεγιστάνας Έλον Μασκ, με τη διοίκηση του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης να απαντά ότι θα εξετάσει την πρόταση, με σύμβουλο την Goldman Sachs.
«Η πρότασή μου είναι η καλύτερη και τελική προσφορά» αναφέρει ο ιδρυτής της Tesla και σημειώνει ότι το Twitter πρέπει να βγει εκτός χρηματιστηρίου, για να προχωρήσουν οι αλλαγές.
«Δεν έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση, ούτε πιστεύω ότι μπορώ να προχωρήσω στις απαραίτητες αλλαγές όσο είναι εισηγμένη εταιρεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Επένδυσα στο Twitter καθώς πιστεύω στις δυνατότητές του να είναι η πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι η ελευθερία του λόγου είναι μια κοινωνική επιταγή για μια λειτουργική δημοκρατία», αναφέρει ο Μασκ σε επιστολή που εστάλη στον Πρόεδρο του Twitter, Μπρετ Τέιλορ.
Σύμφωνα με τον Μασκ, η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να γίνει ιδιωτική γιατί δεν μπορεί «ούτε να ευδοκιμήσει ούτε να υπηρετήσει» την ελευθερία του λόγου στην τρέχουσα κατάστασή της.
Αποχώρηση αν απορριφθεί η προσφορά;
Ο Μασκ ξεκαθαρίζει ότι εάν η προσφορά του δεν γίνει αποδεκτή, θα χρειαστεί να επανεξετάσει τη στάση του ως μετόχου.
Σε επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο του Twitter, ο Μασκ είπε ότι πιστεύει ότι το Twitter «ούτε θα ευδοκιμήσει ούτε θα υπηρετήσει την κοινωνική επιταγή [της ελευθερίας του λόγου του] στην τρέχουσα μορφή του. Το Twitter πρέπει να μετατραπεί σε ιδιωτική εταιρεία» (σ.σ. να βγει από το χρηματιστήριο).
Ο Μασκ αποκάλυψε αρχικά το μερίδιό του στον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις 4 Απριλίου και αργότερα κατέκτησε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, πριν ανατρέψει την απόφασή του.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla είχε επικρίνει δημόσια τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ρωτώντας τους ανθρώπους στο Twitter τον περασμένο μήνα σχετικά με το εάν η εταιρεία τηρεί τις αρχές της ελευθερίας του λόγου και είπε ότι σκέφτεται να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι μετοχές του Twitter έχουν δεχθεί πλήγμα τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω των ειδήσεων από τον Μασκ, αλλά παραμένουν υψηλότερα κατά 6% φέτος και 18,5% από τις αρχές του μήνα. Η προσφορά του Μασκ αποτιμά το Twitter σε περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια.
Προσυνεδριακά η μετοχή του Twitter καταγράφει άλμα 12%.