Σε δυσθεώρητα ύψη φτάνει η περιουσία του Έλον Μασκ, του κροίσου που εξαγόρασε το Twitter συνάπτοντας ένα «χρυσό» deal 44 δισεκατ. δολαρίων.

Ο επιχειρηματίας -που κατέχει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο – ξεκίνησε από τη Silicon Valley αφού εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 1995 και συνίδρυσε την PayPal, όπου εργάστηκε μαζί με άλλους θρυλικούς πλέον επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή της PalantirPeter Thiel και του συνιδρυτή του LinkedInReid Hoffman.

Το 2002, το eBay εξαγόρασε το PayPal για 1,5 δισεκατ. δολάρια, με την προσωπική περιουσία του Μασκ να εκτοξεύεται στα 175 εκατ. δολάρια.

Με τα χρήματα που έβγαλε από το PayPal, ο Μασκ επένδυσε σε μία ποικιλία από μακροπρόθεσμα εγχειρήματα και πλέον ελέγχει την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, αξίας 1 τρισεκατ. δολαρίων, την εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος SpaceX, την startup εμφυτευμάτων εγκεφάλου, Neuralink, και την εταιρεία κατασκευής σηράγγων, την Boring Company.

Τη Δευτέρα, ο Μασκ πρόσθεσε το Twitter στη «συλλογή» του, σε μια συμφωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός μηνών. Έχει επίσης σκεφτεί να «στεγάσει» όλες τις εταιρείες του υπό έναν σούπερ όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στο nypost.com.

Παρακάτω θα δείτε με μία «ματιά» την απέραντη αυτοκρατορία του Μασκ, η οποία ευελπιστεί ότι μια μέρα θα εκτείνεται από τα εμφυτεύματα ανθρώπινου εγκεφάλου μέχρι την επιφάνεια του… Άρη.

Tesla: Ο νάνος που έγινε γίγαντας

Μπορεί ο Μάσκ να έχει γίνει «συνώνυμο» της ηλεκτρικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, ωστόσο δεν ήταν αυτός που ίδρυσε την εταιρεία.

Αντίθετα, ήταν ο κύριος επενδυτής στη σειρά χρηματοδότησης A της εταιρείας το 2004, και έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με αντάλλαγμα 6,5 εκατ. δολάρια.

Ο Μασκ απέκτησε μεγαλύτερο έλεγχο της Tesla τα επόμενα χρόνια, έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας το 2008 και εποπτεύει την κυκλοφορία του πρώτου εμπορικά διαθέσιμου αυτοκινήτου της, του Roadster, το 2009.

Ενώ η Tesla είναι ακόμα μικροσκοπική σε σύγκριση με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Ford και η Toyota, η εταιρεία κλιμακώνει γρήγορα την παραγωγή και εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι πλέον η πολυτιμότερη εταιρεία αυτοκινήτων στον κόσμο.

Η Tesla εξαγόρασε επίσης τη SolarCity, μια εταιρεία ηλιακής ενέργειας που ο Μασκ βοήθησε να ξεκινήσει το 2006 και η οποία διαθέτει μονάδα παραγωγής στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Αφού η Tesla αγόρασε τη SolarCity για περισσότερα από 2 δισεκατ. δολάρια το 2016, ορισμένοι δυσαρεστημένοι μέτοχοι υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι ο Μασκ είχε ωθήσει το διοικητικό συμβούλιο της Tesla να εγκρίνει τη συμφωνία προκειμένου να σώσει την ασύμφορη ηλιακή εταιρεία του. Οι μέτοχοι αυτοί διεκδικούν δισεκατομμύρια από τον Μασκ με μια συνεχιζόμενη αγωγή στο Ντέλαγουερ.

Η ραγδαία αύξηση της αποτίμησης της Tesla έχει κάνει τον Έλον Μασκ τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 246 δισεκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της καθαρής περιουσίας του Μασκ είναι συνδεδεμένο με μετοχές της Tesla – όχι σε μετρητά – και γι’ αυτό ο μεγιστάνας χρησιμοποιεί ένα ασυνήθιστο σχέδιο χρηματοδότησης για να καλύψει την αγορά του Twitter, που περιλάμβανε δανεισμό χρημάτων χρησιμοποιώντας τις μετοχές του στην Tesla ως εγγύηση.

SpaceX: Το σχέδιο για την κατάκτηση του Άρη

Ο Μασκ ίδρυσε τη SpaceX το 2002, περίπου την ίδια στιγμή που το eBay αγόρασε το PayPal, με στόχο να κάνει την πρόσβαση στο διάστημα ταχύτερη και φθηνότερη – και τελικά να δημιουργήσει μια αποικία στον Άρη.

Ο Μασκ πήρε ο ίδιος προσωπικά συνέντευξη από κάθε υπάλληλο της εταιρείας πριν τον προσλάβει, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Έρικ Μπέργκερ.

Η SpaceX έκτοτε υπέγραψε συμφωνίες με τη NASA και έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που έστειλε αστροναύτες σε τροχιά και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο Μασκ είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις εκτόξευσης στη Φλόριντα και το Τέξας.

Επιπλέον, η SpaceX έχει ξεκινήσει μια διαδικτυακή υπηρεσία που ονομάζεται Starlink, η οποία δίνει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε έκτοτε την υπηρεσία διαδικτύου Starlink για να αποτρέψει την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Neuralink: Η μυστική εταιρεία

Ο Μασκ ίδρυσε κρυφά τη Neuralink το 2016 με στόχο να δημιουργήσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα, τα οποία μια μέρα θα κάνουν τους ανθρώπους υπερ-έξυπνους, θα θεραπεύσουν τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες και θα επιτρέψουν στους παράλυτους να περπατήσουν ξανά.

Υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και υποστηρίζει ότι τα «τσιπ» του εγκεφάλου χρειάζονται, προκειμένου οι άνθρωποι να συμβαδίζουν με τους ολοένα και πιο ευφυείς υπολογιστές.

Η ύπαρξη της Neuralink κρατήθηκε μυστική μέχρι μια έκθεση της Wall Street Journal το 2017 – και η εταιρεία μοιράζεται σχετικά λίγες πληροφορίες με το κοινό σχετικά με τις εργασίες της.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει προσελκύσει και πυρά.

Το 2020, το MIT Technology Review απέρριψε το Neuralink χαρακτηρίζοντάς το ως «θέατρο νευροεπιστήμης», γράφοντας ότι ο Μασκ δίνει «υποσχέσεις που θα είναι δύσκολο να τηρηθούν» και ότι κινδυνεύει να απογοητευτεί.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων κατηγόρησαν επίσης τη Neuralink ότι υπέβαλε πιθήκους σε «ακραία ταλαιπωρία», γράφοντας τον Φεβρουάριο του 2022 ότι τουλάχιστον 15 πειραματόζωα είχαν πεθάνει σε φρικτά πειράματα της Neuralink στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis.

Η Neuralink υπερασπίστηκε τις δοκιμές και ισχυρίζεται ότι θα αρχίσει να δοκιμάζει την τεχνολογία της σε ανθρώπους το 2022.

The Boring Company: Έρχονται σήραγγες «εκτόξευσης» αυτοκινήτων

Ο Μασκ ξεκίνησε την Boring Company ως θυγατρική της SpaceX το 2016 και τη μετέτρεψε σε μια ανεξάρτητη εταιρεία το 2018.

Η αποστολή της εταιρείας είναι να κατασκευάσει σωλήνες «hyperloop» που θα «εκτοξεύουν» αυτοκίνητα σε υψηλές ταχύτητες μεταξύ μεγάλων πόλεων, περιορίζοντας έτσι τη συμφόρηση των αυτοκινητοδρόμων.

Η Boring Company έχει ανοίξει δύο σύντομους βρόχους στο Λας Βέγκας και μια δοκιμαστική σήραγγα έξω από το Λος Άντζελες, αλλά ο Μασκ έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες.

Υποστήριξε το 2017 ότι είχε «προφορική έγκριση» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κατασκευή hyperloop μεταξύ της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον, που θα μείωνε τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ των δύο πόλεων σε μόλις 29 λεπτά. Η Boring Company είπε επίσης το 2018 ότι επιδίωκε ένα hyperloop που συνδέει το κέντρο του Σικάγο με το αεροδρόμιο O’Hare. Όμως κανένα από τα δύο σχέδια δεν φαίνεται να έχει σημειώσει πρόοδο από τις αρχικές τους ανακοινώσεις.

Ωστόσο, η Boring Company ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει συγκεντρώσει 675 εκατ. δολάρια σε αποτίμηση σχεδόν 5,7 δισεκατ. δολαρίων από υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Sequoia.

Ο Μασκ επανέλαβε τη δέσμευσή του στην Boring Company σε ένα tweet την Κυριακή, γράφοντας: «Τα επόμενα χρόνια, η Boring Co θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα λειτουργικό Hyperloop».

«Από μια γνωστή σκοπιά της φυσικής, αυτός είναι ο ταχύτερος δυνατός τρόπος για να φτάσετε από το ένα κέντρο της πόλης στο άλλο για αποστάσεις μικρότερες από ~2000 μίλια», ισχυρίστηκε. «Το διαστημόπλοιο είναι πιο γρήγορο για μεγαλύτερα ταξίδια», είπε.

Twitter: Τα σχέδια για το μέλλον της πλατφόρμας

Το Twitter ιδρύθηκε το 2006 από τον Jack Dorsey, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Έλον Μασκ.

Ο Μασκ άνοιξε λογαριασμό στο Twitter το 2009 και έγινε γνωστός ως ένας από τους πιο «δημοφιλείς» και «ειλικρινείς» χρήστες της πλατφόρμας, κοινοποιώντας τα πάντα, από χυδαία αστεία για πολιτικούς μέχρι και σκέψεις για διαστημικά ταξίδια.

Το 2017, ο Μασκ έγραψε: «Λατρεύω το Twitter».

Ένας χρήστης του απάντησε: «Θα πρέπει να το αγοράσεις τότε».

«Πόσο κοστίζει;», του απάντησε ο Μασκ.

Μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά του Twitter από τον Μασκ – μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες – σχεδιάζει κάτι που φαίνεται να είναι μια σημαντική «μεταρρύθμιση» για την πλατφόρμα.

Λέει ότι θέλει «να κάνει το Twitter καλύτερο από ποτέ βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, φτιάχνοντας αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη, καταργώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων».

Δεν είναι σαφές εάν ο Μασκ σκοπεύει να αναλάβει τα ηνία ως Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter ή να δώσει το «τιμόνι» σε κάποιον άλλο. Έχει συγκρίνει τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Parag Agrawal με τον… Ιωσήφ Στάλιν.