Κέρδη €189 εκατ. με αύξηση 18% σε ετήσια βάση, κατέγραψε η Ελληνική Τράπεζα το πρώτο εξάμηνο του 2024 σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Ακόμη τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους ανήλθαν στα €304 εκατ., αυξημένα κατά 29% σε ετήσια βάση, ενώ τα μη επιτοκιακά έσοδα έφτασαν τα €57 εκατ.

«Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και την αβεβαιότητα που προκύπτει από το γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον», τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Αντώνης Ρούβας, Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου.

Ειδικότερα τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • Σταθερή Κεφαλαιακή βάση: Αναπροσαρμοσμένο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 26,55% και Αναπροσαρμοσμένος Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου 32,19%, που υπερβαίνουν σημαντικά τις ελάχιστες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών
    • Μείωση κινδύνου στον ισολογισμό: Δείκτης ΜΕΔ (Εξαιρουμένων των ΜΕΔ που καλύπτονται από το Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων) στο 2,4%, με τον δείκτη κάλυψης προβλέψεων των ΜΕΔ (Εξαιρουμένων των ΜΕΔ που καλύπτονται από το Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων) στο 39%
    • Συμφωνία με την CNP Assurances για την CNP Cyprus Insurance Holdings για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα στην Κύπρο
    • Πλαίσιο συμφωνίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του προσωπικού
    • Νέος δανεισμός ύψους €472 εκατ. για την 1η εξαμηνία του 2024
    • Τράπεζα επικεντρωμένη στη λιανική τραπεζική με σταθερή πελατειακή βάση και σημαντικό μερίδιο αγοράς στα νοικοκυριά (36% στις καταθέσεις και 33% στα δάνεια)
    • Μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, η Eurobank γίνεται ο κυριότερος μέτοχος με μερίδιο 56%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Ομίλου για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024, ο κ. Αντώνης Ρούβας, Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, δήλωσε:

Η απόδοση της Ελληνικής Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν σταθερή. Τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν στα €189 εκατ., κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων εσόδων από τόκους. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και την αβεβαιότητα που προκύπτει από το γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους για την πρώτη εξαμηνία του 2024 ανήλθαν στα €304 εκατ., αυξημένα κατά 29% σε ετήσια βάση, ενώ τα μη επιτοκιακά έσοδα έφτασαν τα €57 εκατ. Με Αναπροσαρμοσμένο Συνολικό Δείκτη Κεφαλαίου 32,2%, σημαντικά πιο ψηλά από τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, και πλεονάζουσα ρευστότητα (Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας στο 517%), παραμένουμε σε πολύ καλή θέση και πλήρως αφοσιωμένοι για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας.

Διαβάστε ακόμη: