Σε περίοδο έντονης επενδυτικής κινητικότητας βρίσκεται η ελληνόκτητη ναυτιλία, με τους Έλληνες εφοπλιστές να έχουν σήμερα σε εξέλιξη 818 παραγγελίες πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 76,3 εκατ. dwt. Τα στοιχεία αποτυπώνουν τη δυναμική ενός κλάδου που όχι μόνο διατηρεί την πρωταγωνιστική του θέση διεθνώς, αλλά προχωρά με ταχύτητα στην ανανέωση και τεχνολογική αναβάθμιση του στόλου του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Petrofin Research, η εικόνα είναι σαφώς ενισχυμένη σε σχέση με το τέλος του 2025, όταν το ελληνικό orderbook ανερχόταν σε 666 πλοία και 59,7 εκατ. dwt. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η σύγκριση με το τέλος του 2024, όταν οι υπό παραγγελία μονάδες ήταν 511 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 44 εκατ. τόνων.

Την ίδια ώρα, έχουν ήδη παραδοθεί 77 πλοία, χωρητικότητας 6,8 εκατ. dwt, στοιχείο που δείχνει ότι η ανανέωση του ελληνικού στόλου δεν αποτελεί απλώς σχεδιασμό για το μέλλον, αλλά βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Οι τράπεζες στηρίζουν το νέο κύμα παραγγελιών

Καθοριστικό ρόλο στην επενδυτική κινητικότητα φαίνεται να διαδραματίζει η τραπεζική χρηματοδότηση, με αιχμή και τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας αυξήθηκε κατά 11,5%, φτάνοντας τα 59,687 δισ. δολάρια στο τέλος του 2025. Το ποσό αφορά τόσο εκταμιευμένα δάνεια όσο και εγκεκριμένες, αλλά μη εκταμιευμένες πιστώσεις, προς ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας.

Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο έτος αύξησης του τραπεζικού χαρτοφυλακίου, μετά το 2024, όταν είχε διαμορφωθεί στα 54,51 δισ. δολάρια. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί επανέρχονται δυναμικά στη στήριξη της ναυτιλίας, βλέποντας στον ελληνικό εφοπλισμό μακροπρόθεσμη αξία, ανθεκτικότητα και διεθνή προοπτική.

DryDel: Νέες παραγγελίες σε ιαπωνικά ναυπηγεία

Στο επίκεντρο της κινητικότητας βρίσκεται η DryDel Shipping, συμφερόντων του Κωνσταντίνου Δελαπόρτα, η οποία συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία με νέες ναυπηγήσεις στον κλάδο του ξηρού φορτίου.

Λίγο πριν από την έναρξη των Ποσειδωνίων 2026, η εταιρεία ανακοίνωσε την προσθήκη τριών νέων bulk carriers στο ναυπηγικό της πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα Kamsarmax χωρητικότητας 82.000 dwt στο ιαπωνικό ναυπηγείο Shin Kurushima, με παράδοση το 2028, καθώς και δύο Ultramax χωρητικότητας 64.000 dwt, με παραδόσεις το 2029 και το 2030.

Από το 2021 μέχρι σήμερα, η DryDel έχει τοποθετήσει περισσότερες από 20 παραγγελίες νεότευκτων πλοίων αποκλειστικά σε κορυφαία ιαπωνικά ναυπηγεία, καλύπτοντας όλο το φάσμα της αγοράς ξηρού φορτίου, από Handysize έως Capesize.

Παράλληλα, η εταιρεία παρέλαβε το νεότευκτο Ultramax bulk carrier «M/V Noema», χωρητικότητας 64.000 dwt, το οποίο κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Shin Kurushima Dockyard στην Ιαπωνία. Το πλοίο έχει σχεδιαστεί με έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στις υψηλές επιχειρησιακές επιδόσεις.

Η Navios επενδύει σε πλοία νέας γενιάς

Ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα καταγράφει και η Navios Maritime Partners L.P., υπό την ηγεσία της Αγγελικής Φράγκου, ενισχύοντας τον στόλο της τόσο στα containerships όσο και στα δεξαμενόπλοια.

Στις 21 Μαΐου 2026 πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας και παράδοσης του νεότευκτου containership «Navios Cyan», χωρητικότητας 7.900 TEU, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της εταιρείας.

Παράλληλα, η Navios ανακοίνωσε την παραλαβή του νεότευκτου δεξαμενόπλοιου προϊόντων «Nave Equator», τύπου Aframax/LR2 και χωρητικότητας 117.059 dwt. Το πλοίο είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει στο μέλλον τόσο LNG όσο και μεθανόλη ως εναλλακτικά καύσιμα, ενώ διαθέτει και υποδομές ηλεκτροδότησης από ξηράς, μειώνοντας τις εκπομπές κατά την παραμονή του σε λιμένες.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η παραλαβή του «Nave Hina», ενός νεότευκτου δεξαμενόπλοιου προϊόντων τύπου MR2, χωρητικότητας 49.996 dwt. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν τη στρατηγική της εταιρείας για έναν σύγχρονο και περιβαλλοντικά αποδοτικό στόλο.

Νέες παραλαβές από Προκοπίου, Αλαφούζο και Αγγελικούση

Σημαντική προσθήκη στον στόλο του Ομίλου Dynacom, συμφερόντων του Γιώργου Προκοπίου, αποτελεί το νεότευκτο δεξαμενόπλοιο προϊόντων «Leros», χωρητικότητας 115.000 dwt. Το πλοίο κατασκευάστηκε από τη Shanchuan Heavy Industry, θυγατρική της Dalian Shipbuilding Industry Co., και παραδόθηκε στις 20 Μαΐου 2026, μάλιστα 164 ημέρες νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Με μήκος περίπου 249,8 μέτρα και πλάτος 44 μέτρα, το «Leros» ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες που βελτιώνουν την κατανάλωση καυσίμου, την ενεργειακή απόδοση και τη λειτουργική ευελιξία του.

Την ίδια ώρα, η Okeanis Eco Tankers, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου, παρέλαβε το νεότευκτο δεξαμενόπλοιο τύπου Suezmax «Nissos Tigani» από τη Daehan Shipbuilding Co. στη Νότια Κορέα, ενισχύοντας περαιτέρω τον στόλο της σε μια περίοδο αυξημένων απαιτήσεων για τον κλάδο των δεξαμενόπλοιων.

Σημαντικό ορόσημο κατέγραψε και η Alpha Gas της Άννας Αγγελικούση, με την παραλαβή του «Energy Pioneer», του πρώτου από σειρά τεσσάρων σύγχρονων VLGC/VLAC. Η κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας για επέκταση στη μεταφορά υγροποιημένων αερίων και επένδυση σε ποιοτικό, τεχνολογικά προηγμένο τονάζ.

Παράλληλα, η Velos Shipping του Πασχάλη Διαμαντίδη ενίσχυσε τον στόλο της με το δεξαμενόπλοιο «Velos Zircon», επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της για σταδιακή ανάπτυξη στον κλάδο των τάνκερ, με έμφαση στην αποδοτικότητα, την ασφάλεια και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα.

Η ελληνική ναυτιλία κοιτάζει την επόμενη δεκαετία

Το κοινό στοιχείο όλων αυτών των κινήσεων είναι ότι η ελληνική ναυτιλία δεν επενδύει απλώς σε περισσότερα πλοία. Επενδύει σε νέα τεχνολογία, ενεργειακή αποδοτικότητα, εναλλακτικά καύσιμα και μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια ναυτιλία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες, γεωπολιτικές αναταράξεις και μεταβαλλόμενες εμπορικές ροές, οι Έλληνες εφοπλιστές φαίνεται να επιλέγουν την επιθετική ανανέωση του στόλου τους.

Με 818 πλοία υπό παραγγελία και χρηματοδότηση που πλησιάζει τα 60 δισ. δολάρια, ο ελληνικός εφοπλισμός δείχνει ότι προετοιμάζεται για την επόμενη δεκαετία από θέση ισχύος. Και αυτό επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία παραμένει ένας από τους πιο ισχυρούς και εξωστρεφείς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη: