Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση έως του 100% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου από την Eurobank, ο «καπνός» πάνω από το τραπεζικό σύστημα της μεγαλονήσου, με αιχμή την Τράπεζα Κύπρου, εξακολουθεί να αναδίδεται έντονος.
Η CarVal, private equity με έμφαση σε εναλλακτικές επενδύσεις και «βραχίονας» της Alliance Bernstein, που ελέγχει το 9,07% της Τράπεζας Κύπρου, και το fund Caius Capital με ποσοστό 5,58% φέρεται να έχουν αναθέσει στην Jefferies την αναζήτηση αγοραστών. CarVal και Gaius ελέγχουν, συνδυαστικά, το 14,65% της Κύπρου.
Εφόσον στο σχήμα προστεθεί και η αμερικανική Senvest Management LLC (τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου), η οποία φέρεται, επίσης, να έχει ανάλογες βλέψεις, φτάνουν στο 23,216%. Ποσοστό που αυξάνει το «δέλεαρ» για τον δυνητικό αγοραστή.
Με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις με λιγότερο από 500 εκατ. ευρώ, μπορεί όποιος επιθυμεί να αποκτήσει το σχεδόν 1/4 της Κύπρου, αλλάζοντας άρδην τους συσχετισμούς στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα της μεγαλονήσου.
Έχει νόημα το ελληνικό ενδιαφέρον
Τραπεζικοί παράγοντες με βαθιά γνώση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου κάνουν λόγο στην «Α» για θερμό καλοκαίρι σχολιάζοντας με νόημα ότι το πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείο Blomberg περί ενδιαφέροντος της Alpha Bank –διαψεύστηκε άμεσα και κατηγορηματικά από την διοίκηση της ελληνικής τράπεζας – μόνο τυχαίο δεν ήταν και αποτελεί οιωνό εξελίξεων.
Θεωρητικά πάντα, ενδιαφέρον ελληνικής τράπεζας για την Τράπεζα Κύπρου έχει νόημα, τονίζει η ίδια πηγή, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα δημιουργείτο ένα αντίπαλον δέος στο υπό σύσταση σχήμα της Eurobank με την Ελληνική Τράπεζα, ενώ και ο επόπτης της Κύπρου δεν θα εμπόδιζε την ανάμειξη των ελληνικών τραπεζών στη διεκδίκηση της Τράπεζας Κύπρου. Ο ίδιος πάντως παραδέχεται ότι, αν και υπάρχει «καπνός», υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες.
Βασικός ενδιαφερόμενος για την Τράπεζα Κύπρου θα μπορούσε να είναι η Εθνική Τράπεζα, λόγω του παραδοσιακού «ματσαρίσματός» τους, και αντίστοιχη δομή ισολογισμών με κύριο χαρακτηριστικό την τεράστια πλεονάζουσα ρευστότητα και είναι βέβαιο ότι Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία είτε έμμεσα είτε άμεσα θα επιδιώξουν σε τέτοια περίπτωση να διατηρήσουν ένα μικρό ποσοστό του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Ωστόσο, η Εθνική Τράπεζα δεν έχει τελειώσει με την αποεπένδυση του ΤΧΣ καθώς η διάθεση του τελευταίου πακέτου μετοχών μετατέθηκε για την περίοδο πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές (πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασχοληθεί ουσιαστικά την δεδομένη χρονική στιγμή με ένα πιθανό deal.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, δείχνει να έχει διαμορφώσει την στρατηγική του ομίλου πάνω στις προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς, δρομολογώντας κινήσεις ενίσχυσης της παρουσίας της σε asset management, bancassurance, ενίσχυση των χορηγήσεων Λιανικής και ενίσχυση εσόδων από ακίνητα (με αξιοποίηση του τεράστιου στοκ ανακτηθέντων και περαιτέρω ενδυνάμωση της Trastor ΑΑΕΑΠ).
Το προφίλ της Τράπεζας Κύπρου
Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους της Τράπεζας Κύπρου καθιστούν εφικτή την υπέρβαση των φετινών στόχων και αναθεώρηση του business plan από τη διοίκηση. Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 213 εκατ. ευρώ, με αρχικό στόχο την υπέρβαση 670 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να δουλεύει με καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) στο 3,7%, ελαφρώς υψηλότερο έναντι αυτού στα τέλη του 2023.
Παράλληλα, διαθέτει ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα ύψους 7,3 δισ. ευρώ μετά και την αποπληρωμή 1,7 δισ. σε γραμμές TLTRO (υπόλοιπο 0,3 δισ. ευρώ), με δείκτη LCR (δείκτης κάλυψης ρευστότητας) υψηλότερο από αυτόν της Εθνικής στο 315% (έναντι 249% για τη δεύτερη). Ο δείκτης CET1 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (υπολογισμένοι για εποπτικούς σκοπούς) ανήλθαν στο 17,1% και 22% αντίστοιχα.
Ως προς την καταθετική της βάση, η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει υψηλό μείγμα προθεσμιακών που παραμένει ωστόσο σημαντικά χαμηλότερα από το πλάνο της διοίκησης. Η πιστωτική επέκταση παραμένει σε δυναμική τροχιά, με ένα ακόμη τρίμηνο νέων εκταμιεύσεων ύψους 676 εκατ. (αύξηση 46% σε τριμηνιαία βάση) στη βάση της εποχικής ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια.
Πάνω από το 50% των κερδών της Eurobank από Κύπρο – Βουλγαρία
Και ενώ η φημολογία για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου καλά κρατεί, η διοίκηση της Eurobank γνωστοποίησε την στρατηγική της να προχωρήσει στην επέκταση των εργασιών της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου σε τομείς όπως η εταιρική τραπεζική, το treasury, οι υπηρεσίες συναλλακτικής τραπεζικής, τραπεζικής ιδιωτών, καθώς και στις τραπεζοασφαλιστικές και επενδυτικές εργασίες, ενώ ξεκαθάρισε και την πρόθεσή της να εξετάσει την συγχώνευση της Ελληνικής Τράπεζας με την 100% θυγατρική της Eurobank Cyprus, σε περίπτωση που αποκτήσει ικανό ποσοστό του μετοχικού της κεφαλαίου (κατέχει ήδη το 55,48%).
Μέχρι τώρα η Eurobank έχει αποκτήσει 55,48%, ενώ ως γνωστόν δεν προτίθενται να πωλήσουν μετοχές η επενδυτική εταιρεία Dimitra Holdings 21,3% και η Ένωση Τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου 11%, οι οποίες άλλωστε αντιτάχθηκαν στην εξαγορά μέσω προσφυγών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η τιμή της δημόσιας πρότασης προσφέρει υπεραξία 14,29% από τον μέσο όρο τιμής κλεισίματος της μετοχής τον τελευταίο χρόνο και βρίσκεται σε έκπτωση 31,9% σε σχέση με την καθαρή λογιστική αξία 3,76 (α΄ τρίμηνο 2024 αποτελέσματα Ελληνικής).
Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των κερδών της Eurobank, ή 750 εκατ. ευρώ, το 2026 θα προέρχεται από Κύπρο και Βουλγαρία, με το συνολικό ενεργητικό να πλησιάζει τα 40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 29 δισ. ευρώ αφορούν στον συνδυασμό Ελληνικής και Eurobank Cyrpus.
H πρώτη εμφάνισε το 2023 καθαρά κέρδη 346 εκατ. ευρώ με καταθέσεις 15,1 δισ. ευρώ και 6 δισ. δάνεια. Πρόσφατα κατέθεσε πρόταση εξαγοράς για την γαλλική ασφαλιστική CNP στην Κύπρο.
Οι δραστηριότητες της Ελληνικής είναι άκρως συμπληρωματικές με αυτές της Eurobank Cyprus, η οποία με ενεργητικό 9 δισ. ευρώ, διαθέτει 2,8 δισ. δάνεια και 7 δισ. καταθέσεις, έχοντας οκτώ επιχειρηματικά κέντρα όπου προσφέρονται υπηρεσίες private banking και wealth management.
Οι υπηρεσίες αυτές είναι ο απώτερος στόχος της Eurobank, καθώς σχεδιάζει να λειτουργήσει την Κύπρο ως βάση προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες σε επιχειρήσεις από την Ινδία που επιδιώκουν επέκταση προς Ευρώπη, καθώς και προσέλκυση ιδιωτών και επιχειρήσεων από τις χώρες του Κόλπου όπου ανακοινώθηκε το άνοιγμα γραφείων αντιπροσώπευσης.
Διαβάστε ακόμη
- Γιάννης Καραγεώργης: Καταδικάστηκε στην Ολλανδία σε φυλάκιση 30 μηνών για απάτη
- Ακρίβεια: Το κόστος των ακτοπλοϊκών εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό των διακοπών
- Όλο και ακριβότερα τα οικόπεδα στην Αττική- Ποιες είναι οι ακριβότερες περιοχές
- Στον ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να γίνουν όλοι γραφικοί (αν δεν έχουν ήδη γίνει)