Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου έπεσε για πρώτη φορά σε αρνητική περιοχή μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο τον ρυθμό αγοράς χρεογράφων.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, το γεγονός αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι επενδυτές εμφανίζονται έτοιμοι να πληρώνουν χρήματα στην Αθήνα για να τη δανείσουν, αντί να κερδίζουν από αυτήν, παρά το γεγονός ότι το επίπεδο του χρέους έχει ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ εν μέσω της πανδημίας.
Η Ιταλία είναι πλέον το μόνο μέλος της Eυρωζώνης με θετική απόδοση στο πενταετές κόστος δανεισμού, αν και οριακά πάνω από το μηδέν.
Για την Ελλάδα, όπως σημειώνουν οι FT, οι αρνητικές αποδόσεις στα 5ετή ομόλογα είναι το τελευταίο ορόσημο σε μια «εκπληκτική επιστροφή», μετά την κρίση. Η Αθήνα επωφελήθηκε από το πρόσφατο ράλι, πουλώντας 10ετή ομόλογα 2,5 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, προσελκύοντας ρεκόρ 30 δισ. ευρώ προσφορών.
«Παρά το ότι έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στον κόσμο, σχετικά λίγα είναι στα χέρια ιδιωτών επενδυτών, ενώ πολλά έχουν τη μορφή δανείων διάσωσης από την ΕΕ ή αγοράζονται από την ΕΚΤ» σημειώνουν οι FT.
Σήμερα στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 0,74%-0,73%, του 5ετούς ομόλογου υποχώρησε στο -0,08% και του 15ετούς στο 0,88%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 29 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 0,74% από 0,76%, έναντι -0,25% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 0,99% από το 1,03% που έκλεισε την Παρασκευή.