Επτά χρόνια πριν μια ομάδα νέων ανθρώπων στην Ελλάδα είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό της Hackaday, προτείνοντας τη δημιουργία του SatNOGS, ενός ανοικτού δικτύου επίγειων δορυφορικών σταθμών, από το οποίο θα μπορούσε να αντλεί δεδομένα οποιοσδήποτε και οπουδήποτε στον πλανήτη. Η ιδέα τους κέρδισε τις εντυπώσεις και βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα.

Ένας από αυτούς μπορούσε να γίνει επιβάτης εμπορικής διαστημικής πτήσης αμέσως μόλις τα ταξίδια για ιδιώτες στο Διάστημα γίνουν πραγματικότητα, ή όλη η ομάδα μαζί, θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή της 200.000 δολάρια για να τα επενδύσει σε έναν σκοπό, από τον οποίο θα μπορούσαν να ωφεληθούν πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως.

«Δεδομένου ότι το εισιτήριο ήταν ένα και δεν γινόταν να χωρέσουμε όλοι σε μια διαστημική πτήση, αλλά κυρίως λαμβάνοντας υπόψη ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι, από το οποίο δεν θα ωφελούμασταν μόνο εμείς, αλλά πολλοί άνθρωποι, διαλέξαμε τα 200.000 δολάρια. Για τη διαχείριση των 200.000 δολαρίων δημιουργήθηκε (το 2015) ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Libre Space Foundation», με στόχο τη δημιουργία διαστημικής τεχνολογίας ανοιχτού λογισμικού, ανοιχτής σχεδίασης και παραγωγής ανοιχτών δεδομένων» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Libre Space Foundation, Ελευθέριος Κοσμάς.

«Οι άνθρωποι της ομάδας, ο «σκληρός πυρήνας» της αποτελείται από περίπου 30 άτομα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά οι εθελοντές συνεργάτες της είναι εκατοντάδες έχουν σήμερα τη δυνατότητα όχι απλά να δημιουργούν κάτι προσβάσιμο σε όλους, αλλά και να συνεργάζονται με προσωπικότητες του χώρου του Διαστήματος, που προκαλούν δέος», προσθέτει.

Το μεγαλύτερο δίκτυο λήψης δορυφορικών δεδομένων παγκοσμίως είναι ανοιχτό και η δημιουργία του ξεκίνησε στην Ελλάδα. Σήμερα, το δίκτυο SatNOGS αριθμεί περίπου 400 επίγειους δορυφορικούς σταθμούς σε 50 χώρες, με τη συμμετοχή οργανισμών, πανεπιστημίων και εθελοντών εντός κι εκτός Ελλάδας, που παρέχουν δεδομένα τηλεμετρίας σε ερευνητικές αποστολές.

«Είναι το μεγαλύτερο δίκτυο λήψης δορυφορικών δεδομένων παγκοσμίως, έχοντας στοιχίσει σημαντικά λιγότερο από προσπάθειες κλειστού χαρακτήρα πολλαπλάσιου προϋπολογισμού. Ουσιαστικά δίνουμε σε όποιον το επιθυμεί, είτε ερασιτέχνη είτε πανεπιστήμιο, σχέδια και οδηγίες για κεραιοσυστήματα και δημιουργία επίγειων δορυφορικών σταθμών. Στη συνέχεια, οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να αντλήσει δωρεάν και ανοιχτά αυτά τα δεδομένα» συμπληρώνει.

Το SatNOGS δεν είναι το μόνο επίτευγμα του Libre Space Foundation, το οποίο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών παρέδωσε το 2016 τον UPSat, τον πρώτο ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού λογισμικού δορυφόρο, που ολοκλήρωσε την αποστολή του το 2018, όταν (βάσει σχεδιασμού) κάηκε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Κατά το πανδημικό 2020, η ομάδα του Libre Space Foundation σχεδίασε και κατασκεύασε δύο πικοδορυφόρους, τους Qubik1 και 2, στοχεύοντας στη διεξαγωγή πειραμάτων εντοπισμού δορυφόρων, καθώς και το PicoBus, καινοτόμο σύστημα τροχιακής απελευθέρωσης μικρών δορυφόρων.

«Στο τέλος Οκτωβρίου, στο hackerspace της Αθήνας, ενσωματώσαμε στο PicoBus τους δύο δικούς μας δορυφόρους και τέσσερις ισπανικούς, στο πλαίσιο συμμετοχής μας στην πρώτη εκτόξευση της «Firefly Alpha» στις ΗΠΑ μέσα στο 2021, όταν οι συνθήκες, λόγω πανδημίας, το επιτρέψουν» καταλήγει.