Ένα νέο φάρμακο κατά της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας (AML), στην παρασκευή του οποίου κεντρικό ρόλο είχε ελληνική ερευνητική ομάδα στο Κέιμπριτζ, θα ενταχθεί σε κλινικές δοκιμές το 2022, σε ένα από τα δυνητικά σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει ποτέ στην προσπάθεια να νικηθεί ο καρκίνος.
Είναι ένα από τα πρώτα φάρμακα που έχει προκύψει από έρευνες με την τεχνολογία τροποποίησης γονιδιώματος CRISPR και έχει την ιδιότητα να στοχεύει ένα συγκεκριμένο ένζυμο που παίζει κεντρικό ρόλο στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης που χρειάζονται τα κύτταρα του καρκίνου του αίματος για να επιβιώνουν. Για να παραχθούν πρωτεΐνες, τα μόρια που εκτελούν τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, χρειάζεται το DNA να μεταφραστεί σε RNA, μια διαδικασία που ελέγχεται από συγκεκριμένα ένζυμα. Φιλοδοξία είναι το σκεύασμα να χρησιμοποιείται στο μέλλον από όλους τους ασθενείς της AML, περιλαμβανομένων των παιδιών, καθώς και να ανοίξει το δρόμο για ένα νέο τύπο φαρμάκων κατά διαφόρων μορφών καρκίνου.
Το φάρμακο είναι το αποτέλεσμα της ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων από το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο γονιδιωματικής ανάλυσης Ινστιτούτο Wellcome Sanger, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και της εταιρείας STORM Therapeutics. Συνεπικεφαλής της έρευνας είναι ο Πειραιώτης γενετιστής Δρ Κωνσταντίνος Τζελέπης ενώ η STORM Therapeutics είναι επιχειρηματικός βραχίονας του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου με ιδρυτή τον Κύπριο καθηγητή του Κέιμπριτζ Δρ. Τόνι Κουζαρίδη, στον οποίο απονεμήθηκε προ μηνών από την Κυπριακή Ακαδημία το πρώτο Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αρχικά οι κλινικές δοκιμές θα επικεντρωθούν σε ενήλικες με προχωρημένη οξεία μυελογενή λευχαιμία. Εφόσον αποδειχθεί ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, θα εξεταστεί η χορήγησή του σε παιδιά, ώστε να αποφεύγεται η εντατική χημειοθεραπεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.