Ο Τάσος Μπακασέτας και ο Γιώργος Μασούρας ήταν οι δύο πρωταγωνιστές της νίκης της Εθνικής ομάδας επί της Ιρλανδίας με 2-1. Ο αρχηγός με ένα γκολ και μία ασίστ και ο επιθετικός του Ολυμπιακού με το δεύτερο καθοριστικό γκολ χάρισαν στην ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ τη νίκη επί της Ιρλανδίας με 2-1 στην «Opap Arena». Η εθνική με καλή εμφάνιση έκανε το 2 στα 2 και ετοιμάζεται πλέον για το μεγάλο παιχνίδι της Δευτέρας (19/6, 21:45) με τη Γαλλία του Κίλιαν Εμπαπέ στο Παρίσι. Η Ελλάδα τα κατάφερε σε ένα ματς-τελικό ουσιαστικά αφού αν θέλει αν ελπίζει για πρόκριση σε αυτό το γκρουπ, δεν έχει περιθώρια για απώλειες με τις θεωρητικά πιο αδύναμες ομάδες.

Η Εθνική έψαξε ένα γρήγορο γκολ και σε γενικές γραμμές πέτυχε τον στόχο της. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο κατάφερε να πιέσει τον αντίπαλο και να τον κλείσει στην περιοχή, με τη δική του… συνταγή σε κάποιες περιπτώσεις, αφού έπαιζε με ψηλές μπαλιές. Η πρώτη καλή στιγμή ήρθε στο 5’, με τον Μαυροπάνο να πιάνει σουτ και τον Μπαζούνου να διώχνει στο δεξί παραθυράκι του, ενώ στη συνέχεια τα σουτ από Μπακασέτα (6’) και Μασούρα (9’) ήταν άστοχα.

Στο 11’ έγινε η φάση που άλλαξε τις ισορροπίες. Ο Κουρμπέλης τροφοδότησε τον Μασούρα, με τον Μπαζούνου να πέφτει πάνω του. Οι διεθνείς παραπονέθηκαν για παράβαση και ζήτησαν πέναλτι, το οποίο εν τέλει δόθηκε μέσω VAR για χέρι έπειτα από σέντρα του Μπάλντοκ. Ο Μπακασέτας ανέλαβε την εκτέλεση και με δυνατό χτύπημα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στο 15’.

Η Εθνική δεν επένδυσε στο προβάδισμά της και στο μομέντουμ που είχε, καθώς υποχώρησε κατευθείαν, δεν έψαξε άμεσα ένα δεύτερο γκολ και το πλήρωσε. Απειλήθηκε, δε, στην πρώτη επίθεση των φιλοξενούμενων μετά τη σέντρα, με τον Κουρμπέλη να διώχνει την τελευταία στιγμή μετά από γύρισμα του Ντάουντα. Στο 26’ ο Ντόχερτι σέντραρε επικίνδυνα και ο αλάνθαστος μέχρι εκείνο το σημείο, Χατζηδιάκος, έδιωξε αρκετά άτσαλα σε κόρνερ.

Η τρίτη ήταν και… φαρμακερή, καθώς στην επόμενη φάση ήρθε το 1-1, με τον Φέργκιουσον να σερβίρει με κεφαλιά-πάσα έπειτα από κόρνερ και τον Κόλινς που έκανε γρήγορη κίνηση χωρίς την μπάλα να εκτελεί από κοντά στο 29’. Αρχικά το τέρμα δεν μέτρησε, αλλά το λάθος διορθώθηκε έπειτα από χρήση VAR.

Μετά την ισοφάριση, η Εθνική άρχισε να κερδίζει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και λίγο έλειψε να βρει γρήγορα το δεύτερο γκολ, με τον Πέλκα να μπαίνει μέσα στην περιοχή στο 33’ μετά από συνεργασία με τον Παυλίδη, αλλά το σουτ ήταν πολύ κακό και δεν βρήκε εστία. Στο επόμενο λεπτό ο Μπακασέτας σούταρε με το δεξί, αλλά ο Μπαζούνου ήταν σε ετοιμότητα.

Η καλή συνεργασία των Μάνταλου και Μασούρα στο 42’ θα μπορούσε να φέρει κάτι καλό, αλλά ο Πέλκας δεν αντέδρασε ακαριαία και το σουτ του δεν ήταν στο σωστό τάιμινγκ, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί, ενώ στο 43’ μετά από βολίδα του Μπακασέτα περίπου από τα 30 μέτρα η μπάλα έφυγε έξω σε κόρνερ.

Ο Μασούρας με ωραίο πλασέ το 2-1

Με την ίδια φιλοσοφία που είχε στο ξεκίνημα του πρώτου μέρους, μπήκε και στο δεύτερο η Εθνική και ευτύχησε να σκοράρει στην πρώτη της φάση. Στο 49’, ο Μπακασέτας με έξυπνη μπαλιά τρύπησε την αντίπαλη άμυνα, βγάζοντας σε θέση βολής τον Μασούρα που πλάσαρε με το αριστερό για το 2-1 στο 49’.

Πάλι, πάντως, η αντίδραση της Ελλάδας μετά το γκολ της δεν ήταν καλή και σχεδόν στην πρώτη επίθεση η Ιρλανδία έχασε ευκαιρία. Ο Σμόλμποουν έκανε το γύρισμα από τα δεξιά και ο Ντόχερτι βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά το πλασέ του ήταν άστοχο.

Ο Γκουστάβο Πογέτ έψαξε φρέσκα πόδια για τη γαλανόλευκη και στο 70’ έβαλε Φούντα και Γιακουμάκη αντί Πέλκα και Παυλίδη. Στο 72’ ο Βλαχοδήμος έδιωξε εντυπωσιακά σε σουτ του Κόλινς. Στο 79’ η Εθνική είχε την ευκαιρία να «κλειδώσει» τη νίκη, αλλά την κλώτσησε. Ο Φούντας κουβάλησε ωραία την μπάλα από τα αριστερά και «έσπασε» για τον Γιακουμάκη που δεν είχε καλή πρώτη επαφή με την μπάλα, στη συνέχεια έκανε προσποίηση, αλλά το σουτ που έπιασε ήταν άστοχο.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη υπήρξε ένταση μεταξύ των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων για ένα φάουλ του Ντόχερτι πάνω στον Τζαβέλλα, με τον παίκτη της Ιρλανδίας να βλέπει κόκκινη κάρτα. Το τελικό σφύριγμα βρήκε τους παίκτες της Εθνικής να πανηγυρίζουν για τη νίκη και πλέον όλοι στρέφουν την προσοχή τους στο μεγάλο ματς με τη Γαλλία.

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Χατζηδιάκος, Κουρμπέλης, Μάνταλος (90′ Σιώπης), Μπακασέτας (90+4′ Τζαβέλλας), Πέλκας (71′ Φούντας), Μασούρας, Παυλίδης (71′ Γιακουμάκης).

Ιρλανδία: Μπαζούνου, Ντόχερτι, Οντουόντα (ΜακΚλίν), Έγκαν, Κούλεν, Φέργκιοσον, Άιντα (46′ Τζόνστον), Κόλινς, Μολούμπι (81′ Ομπαφέμι), Λένιχαλ (89′ Πάροτ), Σμόλμπον (53′ Νάιτ).

Διαβάστε περισσότερα