Με ελεύθερη είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους θα εορταστεί φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Οι επισκέψεις αφορούν υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς είναι οι μόνοι χώροι πολιτισμού που είναι ανοιχτοί αυτή τη στιγμή, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου εδώ και 38 χρόνια. Αποτελεί πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, η οποία προτάθηκε κατά τη Γενική Συνέλευσή του στην Τυνησία το 1982 και εγκρίθηκε με σχετικό ψήφισμα της UNESCO τον επόμενο χρόνο.

Κάθε χρόνο επιλέγεται από το ICOMOS ένας κοινός θεματικός άξονας εορτασμού, ενίοτε εμπνευσμένος από την πολιτιστική επικαιρότητα, με βάση τον οποίο οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο δράσεις ανάλογα με το πολιτιστικό απόθεμα της κάθε χώρας.


Το φετινό θέμα έχει τίτλο «Σύνθετο Παρελθόν. Πολύμορφο Μέλλον» (Complex Past: Diverse Futures). Αναφέρεται στην ανάγκη αμερόληπτης προσέγγισης και ερμηνείας του παρελθόντος και στην ισότιμη προσέγγιση όλων των επιτευγμάτων της ανθρώπινης δημιουργίας.

Επίσης, σχετίζεται με την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «Δράση Δεκαετίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», στο πλαίσιο της οποίας προωθούνται θέματα πολιτιστικής και κοινωνικής ποικιλομορφίας και ισότητας δικαιωμάτων των φύλων.

Σχετική είδηση: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΙΣ «ΠΥΛΕΣ» ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.