Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα προβεί σε επανεξέταση μιας σειράς φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη, σε συνέχεια αναφορών ότι ορισμένοι ασθενείς είχαν σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.

Σε μια δήλωση, η ρυθμιστική αρχή είπε ότι η επιτροπή ασφαλείας της, ή PRAC, «επί του παρόντος αξιολογεί τον κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων και σκέψεων αυτοτραυματισμού σε ασθενείς που χρησιμοποιούσαν ένα φάρμακο σεμαγλουτίδης ή λιραγλουτίδης που περιέχει φάρμακο για απώλεια βάρους».

«Η επανεξέταση διενεργείται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας σήματος που έθεσε ο Ισλανδικός Οργανισμός Φαρμάκων μετά από τρεις αναφορές περιστατικών», ανέφερε ο EMA.

«Ένα σήμα είναι πληροφορίες σχετικά με μια νέα ή γνωστή ανεπιθύμητη ενέργεια που μπορεί να προκληθεί από ένα φάρμακο και που δικαιολογεί περαιτέρω διερεύνηση.»

Ο EMA είπε ότι οι αναφορές περιπτώσεων «περιλάμβαναν 2 περιπτώσεις αυτοκτονικών σκέψεων, μία μετά από χρήση Saxenda και μία μετά από Ozempic. Ένα επιπλέον κρούσμα ανέφερε σκέψεις αυτοτραυματισμού με τον Saxenda».

«Το φάρμακο που περιέχει σεμαγλουτίδη Wegovy και το φάρμακο που περιέχει λιραγλουτίδη Saxenda είναι εγκεκριμένα για απώλεια βάρους, μαζί με δίαιτα και σωματική δραστηριότητα», ανέφερε ο EMA.

Το Ozempic χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και το δραστικό συστατικό του είναι η σεμαγλουτίδη. Όλα τα φάρμακα κατασκευάζονται από τη δανική εταιρεία Novo Nordisk.

Διαβάστε περισσότερα