Την Τετάρτη, 9/12, οι ελεγκτικές αρχές διενήργησαν συνολικά 47.751 ελέγχους και κατέγραψαν 1.384 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 445.900€ κι αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 5 επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε 45.970 ελέγχους.

Κυριότερες παραβάσεις:

  1. Μη χρήση μάσκας
  2. Μη νόμιμη μετακίνηση
  3. Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας και των ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

 

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε: 

  1. Σε 2 συλλήψεις για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  2. Σε επιβολή προστίμου 5.000€ σε κέντρο αισθητικής για παράβαση αναστολής λειτουργίας του κλάδου, στην Περιφέρεια Αττικής.
  3. Σε επιβολή προστίμου 10.000€ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε μίνι μάρκετ, για παράβαση αναστολής λειτουργίας και 3.000€ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε super market για παράβαση αναστολής λειτουργίας, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
  4. Σε επιβολή προστίμου 5.000€ σε καφενείο για παράβαση αναστολής λειτουργίας του κλάδου, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η ΔΙ.ΜΕ.Α. προχώρησε:

  1. Επιβολή προστίμου 10.000€ και από 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε 2 καταστήματα για παράβαση της αναστολής λειτουργίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η Ε.Α.Δ. προχώρησε:

  1. Σε επιβολή προστίμου 2.100€ σε εργαζόμενους ιδιωτικών επιχειρήσεων για μη χρήση μάσκας, στην Περιφέρεια Αττικής.
  2. Σε επιβολή προστίμου 1.500€ και αναστολή δραστηριότητας για 15 ημερολογιακές ημέρες για μη τήρηση της απόστασης 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων σε λαϊκή αγορά, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά 2.387 κλήσεις, που αφορούσαν σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και σε καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Τα μικτά κλιμάκια ελέγχων επικεντρώνουν τη δραστηριότητά τους σε δήμους της επικράτειας που καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Κατόπιν αξιολόγησης των πληροφοριών από τις καταγγελίες αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα σε καθημερινή βάση διενεργούνται στοχευμένοι έλεγχοι σε λαϊκές αγορές, ιδιωτικές επιχειρήσεις και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.