search

MEDIA

Ελευθερία Τύπου: Στην 88η θέση η Ελλάδα σύμφωνα με το World Press Freedom Index

Στις τρεις χώρες της ΕΕ με τη χειρότερη κατάταξη μαζί με την Ουγγαρία και τη Μάλτα

Ελευθερία Τύπου: Στην 88η θέση η Ελλάδα σύμφωνα με το World Press Freedom Index

Στην 88η θέση ‘ανέβηκε’ η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη στην Ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με το World Press Freedom Index για το 2024 που συνέταξαν και δημοσίευσαν, για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως, μαζί με την Ουγγαρία και τη Μάλτα, η χώρα μας κατατάσσεται στις τρεις χειρότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πίεση που ασκείται σε αυτά από τα κυβερνώντα κόμματα.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα των RSF, αναφέρεται:

“Στη Δύση, παρά την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του πρώτου νόμου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, του EMFA, και το γεγονός ότι τρεις ευρωπαϊκές χώρες – η Νορβηγία, η Δανία και η Σουηδία εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή του Δείκτη, οι πολιτικοί προσπαθούν να μειώσουν το χώρο για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Στην πρώτη γραμμή αυτής της επικίνδυνης τάσης βρίσκονται ο φιλοκρεμλινικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, και ο ομόλογός του στη Σλοβακία (29ος), Ρόμπερτ Φίκο. Η ελευθερία του Τύπου δοκιμάζεται από τα κυβερνώντα κόμματα στην Ουγγαρία (67η θέση), τη Μάλτα (73η θέση) και την Ελλάδα (88η θέση), τις τρεις χώρες της ΕΕ με τη χειρότερη κατάταξη. Η Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι (46η) έχει επίσης υποχωρήσει πέντε θέσεις”.

Διαβάστε ακόμη: