Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται το mega project- στο πλαίσιο της μεγάλης επέκτασης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας- με την προγραμματισμένη υποβολή των προσφορών σήμερα στο διαγωνισμό που αφορά το βασικό κομμάτι του έργου, ήτοι το κτίριο του κύριου τερματικού σταθμού αλλά και το δορυφορικό τερματικό σταθμό.
Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο επέκτασης του αεροδρομίου, συνολικού ύψους περί τα 1,28 δισ. ευρώ, με στόχο ο Διεθνής Αερολιμένας της Αθήνας να εξυπηρετεί μια δυναμικότητα 40 εκατομμυρίων επιβατών έως το 2032, με τα λοιπά έργα να περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο την ανάπτυξη των 32 θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών στο βόρειο τμήμα της πίστας και το νέο πολυώροφο χώρο στάθμευσης οχημάτων που έχει ήδη δρομολογηθεί.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα επέκτασης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, το οποίο έχει επιταχυνθεί δεδομένης της πολύ υψηλής ζήτησης και των συνεχών ρεκόρ επιβατικής κίνησης δεν περιλαμβάνει ανάγκη για πρόσθετο διάδρομο προσγείωσης / απογείωσης ή πρόσθετους τροχόδρομους.
Ο διαγωνισμός
Ειδικότερα όσον αφορά το σημερινό διαγωνισμό, για σήμερα 21 Ιουλίου έχει οριστεί η κατάθεση των προσφορών που αφορούν την «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών πριν από την κατασκευή (Early Contractor Involvement -ECI) για το σχεδιασμό και τις κατασκευαστικές εργασίες» σχετικά με την περαιτέρω επέκταση του κτιρίου του κύριου αεροσταθμού (MTB) και του κτιρίου δορυφορικού αεροσταθμού (STB), με συνολική αύξηση των χώρων κατά περίπου 148.000 τ.μ. (+68%) για την παροχή πρόσθετων εγκαταστάσεων διαχείρισης επιβατών, πρόσθετων αιθουσών επιβίβασης, νέες πύλες, καταστήματα κ.ο.κ. με στόχο την κάλυψη της προβλεπόμενης ζήτησης.
Ο Διεθνής Αερολιμένας της Αθήνας πραγματοποιεί διαγωνισμό δύο φάσεων για την επέκταση των χώρων όπου η πρώτη φάση αφορά τις υπηρεσίες ECI και στη συνέχεια η δεύτερη, κυρίως φάση της κατασκευής.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για το project διατηρούν όλα τα μεγάλα εγχώρια ονόματα της εγχώριας κατασκευαστικής αγοράς με την αγορά να αναμένει και το αν θα υπάρξει ενδιαφέρον και από το μεγάλα κατασκευαστικά ονόματα του εξωτερικού. Το έργο στοχεύει σε περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold.
Επισημαίνεται εδώ ότι το σχήμα των ΤΕΡΝΑ- REDEX έχει αναλάβει το έτερο έργο για το νέο πολυώροφο πάρκινγκ, για την κατασκευή του οποίου ήδη, προ ημέρων, από τις 10 Ιουλίου, έχει κλείσει ο χώρος στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 1 (Short Term 1).
Το νέο κτίριο θα ανεγερθεί στο συγκεκριμένο χώρο και γι΄αυτό κρίθηκαν αναγκαίες οι αλλαγές στη διάταξη και λειτουργία των χώρων στάθμευσης οχημάτων, με τη λειτουργία του χώρου στάθμευσης μικρής διάρκειας να μεταφέρεται εξ ολοκλήρου στο πάρκινγκ Μακράς Διάρκειας (Long Term).
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το έργο του νέου πολυώροφου πάρκινγκ ήδη έχει παραδοθεί η έκταση στον ανάδοχο, με τις εργασίες να ξεκινούν άμεσα. Το νέο κτίριο χωρητικότητας 3.365 οχημάτων και συνολικής επιφάνειας 98.600 τ.μ. στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο το δεύτερο τρίμηνο του 2027.
Σε σχέση με τις επεκτάσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων του κύριου και του δορυφορικού τερματικού σταθμού, όπως προβλέπεται το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς αλλαγές, στη φάση της κατασκευής.
Στα αρχιτεκτονικά στοιχεία που ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τις επεκτάσεις είναι η πρόβλεψη για έναν διαμορφωμένο μεσογειακό κήπο εμπνευσμένο από την Αθήνα σε έναν κυκλικό, κλιμακωτό χώρο ύψους 24,5 μέτρων, ενώ ο δορυφορικός τερματικός σταθμός θα συνδέεται με τον κεντρικό τερματικό σταθμό μέσω μιας σήραγγας και θα στεγάζει τον έλεγχο διαβατηρίων και ένα αίθριο. Το masterplan στοχεύει να ενσωματώσει επιπλέον φως της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους.