Οι πωλήσεις κατοικιών (όχι νέων αλλά ήδη χρησιμοποιούμενων) αυξήθηκαν 14,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια εποχικά προσαρμοσμένη καταμέτρηση από την Εθνική Ένωση Μεσιτών στις ΗΠΑ (National Association of Realtors). Αυτό θέτει τις πωλήσεις σε ετήσιο ρυθμό 4,58 εκατομμυρίων μονάδων.

Ήταν το πρώτο μηνιαίο κέρδος σε 12 μήνες και η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2020, αμέσως μετά την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Οι πωλήσεις ήταν, ωστόσο, 22,6% χαμηλότερες από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Σημειώνεται ότι αυτοί οι αριθμοί πωλήσεων βασίζονται στο κλείσιμο, επομένως τα συμβόλαια πιθανότατα υπογράφηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου και όλο τον Ιανουάριο, όταν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είχαν μειωθεί απότομα.

Το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς 30ετούς σταθερού δανείου κυμάνθηκε στο χαμηλό εύρος του 6% όλο τον Ιανουάριο, αφού έφτασε στο υψηλό του 7% το περασμένο φθινόπωρο.

Η σχετική πτώση προκάλεσε άλμα στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών, πριν τα επιτόκια εκτιναχθούν στο 7% τον Φεβρουάριο. Δεν βρίσκονται στο 6,67%, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.

«Έχοντας επίγνωση της αλλαγής των επιτοκίων στεγαστικών δανείων, οι αγοραστές κατοικιών εκμεταλλεύονται τυχόν μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Lawrence Yun, επικεφαλής οικονομολόγος των Realtors, σε μια ανακοίνωση. «Επιπλέον, βλέπουμε ισχυρότερα κέρδη πωλήσεων σε περιοχές όπου οι τιμές των κατοικιών μειώνονται και οι τοπικές οικονομίες προσθέτουν θέσεις εργασίας».

Μείωση των τιμών κατοικιών για πρώτη φορά σε 11 χρόνια

Τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων μείωσαν τις τιμές των κατοικιών από το περασμένο καλοκαίρι και για πρώτη φορά σε 131 συνεχόμενους μήνες —σχεδόν 11 χρόνια— οι τιμές ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η διάμεση τιμή ενός υπάρχοντος σπιτιού που πωλήθηκε τον Φεβρουάριο ήταν 363.000 $, μείωση 0,2% από τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτή η χαμηλότερη μέση τιμή θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι τα σπίτια στο πιο προσιτό άκρο της αγοράς πωλούν. Οι πωλήσεις θα μπορούσαν να ήταν ακόμη υψηλότερες αν δεν υπήρχε η πολύ χαμηλή προσφορά.

Διαβάστε περισσότερα