Μετά τα αποτελέσματα για τις Πανελλήνιες 2021 που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 9 Ιουλίου, ανακοινώθηκαν τα στατιστικά από το υπουργείο Παιδείας, με τις εκτιμήσεις των Βάσεων να «ξεκαθαρίζουν» πιο πολύ.

Θυμίζουμε πως τα στατιστικά των Πανελληνίων για το 2021 δείχνουν μεγάλα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση, που ακολουθούν σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 2020, με εξαίρεση τη Χημεία, όπου υπήρξε βελτίωση κατά 8,5% στο ποσοστό αυτό, διασπορά των βαθμολογιών άνω του δέκα και μικρές αυξομειώσεις στον αριθμό των υποψηφίων που αρίστευσαν συγκριτικά με πέρσι.

Εκτιμήσεις των Βάσεων 2021

Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων, γνωρίζοντας τη βαθμολογία τους αλλά και τις επιδόσεις των άλλων υποψηφίων, μπορούν να διαπιστώσουν αν πράγματι έγραψαν καλά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί και να βρεθούν αντιμέτωποι με ευχάριστες εκπλήξεις.

εκτιμήσεις βάσεων 2021

Σε ποια πεδία θα υπάρξει πτώση και σε ποια άνοδος;

Η ανακοίνωση και η ανάλυση των στατιστικών του υπουργείου Παιδείας φανερώνουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον εκπαιδευτικό – φροντιστή Γιώργο Χατζητέγα, ότι «πάνω από 20.000 υποψήφιοι δεν θα έχουν δικαίωμα να συμπληρώσουν το 1ο μηχανογραφικό δελτίο για τα ΑΕΙ». Συνολικά 92.090 υποψήφιοι πήραν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές. Ειδικότερα:

  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών: Όσοι υποψήφιοι έχουν μέση επίδοση στα τέσσερα μαθήματα κάτω από 8,9 στην εικοσάβαθμη κλίμακα δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό δελτίο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζητέγας.
  • Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Σπουδών: Η μέση επίδοση, ελάχιστη για τη συμπλήρωση του 1ου μηχανογραφικού δελτίου, είναι 9,5.
  • Στις σπουδές Υγείας: Η βάση διαμορφώνεται στο 9,7 και
  • Στο 4ο επιστημονικό πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής: Στο 8,2.

Αυτά αποτελούν και τα ελάχιστα βαθμολογικά όρια για κάθε επιστημονικό πεδίο. Με βάση τα στοιχεία αυτά, εκτιμάται, ότι πάνω από 20.000 υποψήφιοι δεν θα έχουν δικαίωμα να συμπληρώσουν το 1ο μηχανογραφικό δελτίο. Κατά τα υπόλοιπα, οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων δεν διαφοροποιούνται καθόλου στο 1ο επιστημονικό πεδίο, ενώ στα υπόλοιπα τρία επιστημονικά πεδία ανέβηκαν κατά 0,5 (μισή μονάδα).

Με βάση την κατανομή των υποψηφίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, στο 1ο και 2ο αναμένονται πτώσεις λόγω της μείωσης των διαγωνιζομένων, ενώ αντίθετα στο 3ο και 4ο θα υπάρχουν ανοδικές τάσεις των βάσεων, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα. Ακριβέστερη πρόβλεψη θα γίνει με την ανακοίνωση της κλιμάκωσης των μορίων, η οποία αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.