Μια νέα έκθεση-βόμβα αποκαλύπτει ποιος έκανε το μοιραίο λάθος που προκάλεσε τη σύγκρουση του στρατιωτικού ελικοπτέρου με αεροσκάφος και τον θάνατο 67 ατόμων στην Ουάσιγκτον.
Η νέα αποκαλυπτική έκθεση φέρνει στο φως τις δραματικές στιγμές που οδήγησαν στη φονική σύγκρουση του στρατιωτικού ελικοπτέρου Black Hawk με επιβατικό αεροσκάφος της American Airlines.
Κεντρικό πρόσωπο της τραγωδίας αναδεικνύεται η σμηναγός Rebecca Lobach, πιλότος του ελικοπτέρου, η οποία σύμφωνα με τα πορίσματα δεν συμμορφώθηκε με τις κρίσιμες οδηγίες αλλαγής πορείας δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση που επέφερε την τραγωδία στην Ουάσιγκτον.
Τα διαδοχικά λάθη της πιλότου
Το περιστατικό σημειώθηκε τη νύχτα της 29ης Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας αξιολόγησης της Lobach, στην οποία συμμετείχε και ο συγκυβερνήτης της, αρχιλοχίας Andrew Loyd Eaves. Τρεις μήνες μετά, οι αποκαλύψεις των New York Times έδειξαν ότι η Lobach διέπραξε διαδοχικά λάθη, πετώντας το ελικόπτερο σε υπερβολικό ύψος και αγνοώντας τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις τόσο του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας όσο και του συγκυβερνήτη της.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις 15 δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση, ο πύργος έδωσε εντολή να στρίψουν αριστερά, οδηγία την οποία η Lobach δεν εκτέλεσε. Ο συγκυβερνήτης της, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, επανέλαβε την εντολή, αλλά και πάλι δεν υπήρξε αντίδραση. Το γιατί η Lobach αγνόησε τις οδηγίες παραμένει άγνωστο, αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως αιφνιδιάστηκε από την κίνηση του αεροσκάφους της American Airlines, το οποίο εκτελούσε κυκλική προσέγγιση προς τον αεροδιάδρομο.
Η κατάσταση περιπλέχθηκε περαιτέρω από το γεγονός ότι το πλήρωμα του Black Hawk πέταγε με βασιζόμενο στην οπτική τους επαφή και όχι στις οδηγίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Ενώ υπό κανονικές συνθήκες αυτή η μέθοδος λειτουργεί, ένα μικρό λάθος μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο, όπως δυστυχώς συνέβη εδώ.
Τα λάθη του πληρώματος του ελικοπτέρου
Η Lobach και ο Eaves είχαν αναγνωρίσει το αεροπλάνο, όμως η κρίσιμη επικοινωνία από τον πύργο ελέγχου που έδινε οδηγίες να περάσουν πίσω από το αεροσκάφος πιθανόν δεν ακούστηκε ποτέ από το πλήρωμα. Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, την ώρα της εκπομπής, το πλήρωμα του Black Hawk είχε πατημένο το πλήκτρο μετάδοσης του μικροφώνου τους, γεγονός που μπλόκαρε τη λήψη της εντολής.
Περαιτέρω ανησυχία προκαλεί η αποκάλυψη ότι το ελικόπτερο πετούσε με απενεργοποιημένο το σύστημα αυτόματης εκπομπής παρακολούθησης ADS-B, ένα κρίσιμο εργαλείο που μοιράζει σε πραγματικό χρόνο τη θέση, το ύψος και την ταχύτητα του αεροσκάφους τόσο στους ελεγκτές όσο και στα άλλα αεροσκάφη. Το σύστημα αυτό θα μπορούσε να είχε βοηθήσει στη γρήγορη αναγνώριση και αποφυγή του κινδύνου.
Δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η Lobach υπέστη κάποιο ιατρικό πρόβλημα τη στιγμή της σύγκρουσης ή ότι αντιμετώπιζε προϋπάρχουσες υγειονομικές δυσκολίες. Η ίδια, αξιωματικός της αεροπορίας από το Ντάραμ της Βόρειας Καρολίνας, είχε στο ενεργητικό της 500 ώρες πτήσης και είχε υπηρετήσει στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Μπάιντεν, μεταδίδει η Daily Mail.
Η αεροπορική τραγωδία της 29ης Ιανουαρίου
Το επιβατικό αεροσκάφος, ένα δικινητήριο CRJ, εκτελούσε πτήση από τη Γουιτσιτά του Κάνσας και προσεγγίζε τον διάδρομο προσγείωσης όταν σημειώθηκε η τραγωδία.
Συνολικά, 67 άνθρωποι -όλοι όσοι επέβαιναν στα δύο αεροσκάφη- έχασαν τη ζωή τους. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι μια άμεση παρέμβαση, είτε από τον πύργο είτε από το πλήρωμα, θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τη σύγκρουση. Το τραγικό γεγονός υπενθυμίζει με τον πιο οδυνηρό τρόπο πόσο κρίσιμη είναι η ακριβής επικοινωνία και η πειθαρχία στις οδηγίες σε κάθε στιγμή της πτήσης.
Οι έρευνες συνεχίζονται, ωστόσο το δυστύχημα ήδη χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο τραγικά παραδείγματα αποτυχίας συντονισμού πτήσεων στην πρόσφατη ιστορία της αεροπλοΐας.
Διαβάστε ακόμη:
- Χατζηδάκης: Τον Σεπτέμβριο έρχονται νέα μέτρα στήριξης για τη μεσαία τάξη
- Πώς η Μελάνια «έσωσε» τον Τραμπ στην κηδεία του Πάπα – Οι τέσσερις λέξεις που του είπε
- Ελληνικό ακτινίδιο: Πρωταθλητής στις εξαγωγές και «βασιλιάς» στις διεθνείς αγορές
- Δημογραφικό πρόβλημα: Μείωση πληθυσμού κατά 1,5 εκατομμύριο έως το 2050 στην Ελλάδα