Μια νέα έκθεση που θα κάνει εγκαίνια το ερχόμενο Σάββατο στο Λονδίνο έχει στόχο να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο ο Φράνσις Μπέικον σχεδίαζε φωτογραφίες ζώων, όπως η κραυγή ενός χιμπατζή, για τις ορισμένες φορές ανησυχητικές του απεικονίσεις ανθρώπων.
Ο γεννημένος στην Ιρλανδία Μπέικον είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, γνωστός για την ιδιότυπη προσέγγισή του στην ανθρώπινη φιγούρα.
Η έκθεση, στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, στοχεύει να δείξει πώς ο Μπέικον πίστευε ότι η γραμμή μεταξύ ανθρώπων και ζώων και των μορφών και των ενστίκτων τους θα μπορούσε να είναι θολή.
«Πίστευε πραγματικά θεμελιωδώς ότι κάτω από το πολύ λεπτό προσωπείο του πολιτισμού, τελικά είμαστε όλοι ζώα, είμαστε μέρος του ζωικού βασιλείου», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής εκθέσεων της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών, Άντρεα Ταρσία.
Ο Μπέικον, ο οποίος πέθανε το 1992 σε ηλικία 82 ετών, ήταν γιος ενός εκτροφέα αλόγων, έκανε ταξίδια σε μέρη άγριας ζωής στη Νότια Αφρική και σπούδασε φωτογραφία ζώων για έμπνευση.
«Είναι πολύ γνωστός για τις φιγούρες του που ουρλιάζουν έχοντας τα κεφάλια γερμένα προς τα πίσω, ανοιχτό το στόμα και αυτό το είδος της σιωπηλής, ισχυρής κραυγής που φαίνεται να προέρχεται από τους πίνακές του, το οποίο πηγάζει άμεσα από μια φωτογραφία ενός χιμπατζή που χρησιμοποίησε ως σημείο αναφοράς», είπε ο Ταρσία.
Η έκθεση καλύπτει την 50χρονη καριέρα του Μπέικον, με πρώιμους καμβάδες καθώς και την τελευταία του δουλειά, μαζί με μια τριάδα πινάκων ταυρομαχίας που θα εκτεθούν μαζί για πρώτη φορά.
Η έκθεση «Francis Bacon: Man and Beast» («Φράνσις Μπέικον: Ο Άνδρας και το Θεριό») θα διαρκέσει από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 17 Απριλίου.