Η Berkshire Hathaway HomeServices στην παγκόσμια έκθεση της «2024 Real Estate» παρουσιάζει τις νέες τάσεις και ανάγκες που προκύπτουν σε μια μεταβαλλόμενη αγορά ακινήτων, προσφέροντας παράλληλα μεσιτικές συμβουλές. Το 2024 πρόκειται να φέρει αρκετές αλλαγές σε αντίθεση με τη στασιμότητα της αγοράς ακινήτων της τελευταία περιόδου.

Η Christy Budnick CEO, της Berkshire Hathaway HomeServices υπογραμμίζει πως: «Ο αριθμός (απόθεμα) διαθέσιμων ακινήτων, όπως διαπιστώνεται αυξάνεται σε πολλές από τις εγχώριες αγορές μας και τα επιτόκια τείνουν να είναι ελαφρώς πτωτικά. Ο συνδυασμός αν και επιτυγχάνεται με αργούς ρυθμούς, εξυπηρετεί στο να δημιουργηθεί μια ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς».

Η έκθεση συνεχίζει αναφέροντας πως χαρακτηριστικό των καιρών μας, είναι πως πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να παραμείνουν στην κατοικία τους, αναδιαμορφώνοντας τα σπίτια τους, αντί να μετακομίσουν, με αποτέλεσμα ορισμένες κατοικίες, να έχουν την τάση υψηλότερης αξίας μεταπώλησης. Παράλληλα, παρουσιάζεται το γεγονός ότι πλέον η νεότερη γενιά αγοραστών, επιλέγει ένα σπίτι που είναι ανακαινισμένο και έτοιμο, ώστε να μπορεί να μετακομίσει άμεσα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνητρο, ώστε πριν πουληθεί κάποιο ακίνητο να έχει πρώτα ανακαινιστεί.

Σύμφωνα με την Christy Budnick CEO, της Berkshire Hathaway HomeServices:

«Η ισορροπία ζήτησης-προσφοράς διαφέρει από αγορά σε αγορά και από είδος ακινήτου σε είδος ακινήτου. Η αγορά για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας και μονοκατοικίας παραμένουν σημαντικές μετά από αρκετά χρόνια φρενήρους δραστηριότητας. Ωστόσο, οι δυνάμεις της αγοράς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, υπήρχαν πολύ πριν από το 2020, με κάποιες να πηγάζουν από την στεγαστική κρίση του 2009, τη λεγόμενη, -κρίση των κατοικιών-».

Αναφορικά με τα αποθέματα και τι τα κρατάει τόσο χαμηλά, η απάντηση βρίσκεται στη μεταβολή των επιτοκίων που είχε υπερμεγέθη επίδραση στην αγορά κατοικίας, καθώς για πρώτη φορά, μιλάμε για μια νέα γενιά αγοραστών πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, οι δυνάμεις της αγοράς που υπάρχουν, υπήρχαν πολύ πριν από το 2020, με κάποιες να πηγάζουν από την κρίση του 2009. Η μεταβολή των επιτοκίων είχε υπερμεγέθη επίδραση στην αγορά κατοικίας για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Οι ιδιοκτήτες που αγόρασαν ή αναχρηματοδότησαν με επιτόκιο 2,5% ή 3% επιτόκιο παραμένουν στη θέση τους, επειδή η μετακίνηση θα σήμαινε άλμα σε ένα σχεδόν 7% επιτόκιο. Η έλλειψη αποθεμάτων, τόσο από μεταπωλήσεις, όσο και από τις νέες κατασκευές, οδηγεί σε μνημειώδη ανταγωνισμό για ακίνητα σε προσιτές τιμές.

Σύμφωνα με τo “The National Association of Realtors®” (NAR): «Ανεξάρτητα από τις σφιχτές συνθήκες της αγοράς, οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες κατοικιών δεν πρέπει να αποτρέπονται από το να εισέλθουν στην αγορά». Ο τυπικός πρώτος αγοραστής το 2023 ήταν 35 ετών, σταθερά στη γενιά του millennium, ενώ το ποσοστό των αγοραστών με παιδιά κάτω των 18 ετών μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 30% από το υψηλό του 58% το 1985. Επίσης, παρατηρήθηκε μια συνολική πτώση στα ποσοστά γεννήσεων και στα άτομα που αποκτούν παιδιά αργότερα στη ζωή τους. Ενώ ένα ακόμη χαρακτηριστικό που επηρεάζει τις αγορές ακινήτων είναι πως οι αγοραστές διαφέρουν και ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.

Τέλος, ακόμη μια διαφορά με το πέρασμα των ετών εντοπίζεται στον τρόπο εξυπηρέτησης πελατών, δεδομένου ότι οι πελάτες έχουν περισσότερες πληροφορίες στα χέρια τους όσο ποτέ άλλοτε και μπαίνουν στη διαδικασία της συναλλαγής με πολύ περισσότερες γνώσεις στο θέμα.

Διαβάστε ακόμη: