Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει καλύτερη εικόνα στα πύρινα μέτωπα στην Αττική, αλλά αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς «διαχειριζόμαστε 55 φωτιές ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα».

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η Πυροσβεστική κατάφερε να ανακόψει το μέτωπο της φωτιάς που πέρασε την προηγούμενη νύχτα την εθνική οδό και κατευθύνθηκε προς τη Μαλακάσα.

Ενεργά μέτωπα στην Αττική

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε επίσης γνωστό ότι αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην Εύβοια 475 πυροσβέστες. Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε κλείνοντας όλους τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για τη μάχη που δίνουν σε όλα τα μέτωπα.

Εντείνονται ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα της Βαρυμπόμπης, των Θρακομακεδόνων και της Μαλακάσας, με τη γενικότερη εικόνα να παρουσιάζεται καλύτερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, αλλά υπάρχουν διαρκώς αναζωπυρώσεις, όπως για παράδειγμα σε δασική έκταση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία αλλά και στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιχειρήσεις όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, επίγειων και εναέριων, εστιάζονται στο να μην δημιουργηθεί και πάλι ενιαίο μέτωπο, που θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες. Οι φωτιές στη βορειοανατολική Αττική έχουν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές, κατακαίγοντας σπίτια, δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, περιουσίες.

Όπως λένε οι πυροσβέστες, η τεράστια έκταση που πήρε η πυρκαγιά από την ημέρα που ξεκίνησε, θα χρειαστεί πολλές ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, αν καταφέρουν να σπάσουν τα μέτωπα, αισιοδοξούν ότι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αναζωπυρώσεις.

Ξένες δυνάμεις προς την Ελλάδα

Από το πρωί έχουν ενταχθεί στην δύναμη πυρόσβεσης της Αττικής οι 82 Γάλλοι πυροσβέστες και τα δύο γαλλικά καναντέρ, ενώ από σήμερα επιχειρούν και τα δύο αεροσκάφη air tractor από την Σουηδία, και το κροατικό καναντέρ.

Έφτασαν επίσης και οι 112 πυροσβέστες από την Ρουμανία με 23 οχήματα, οι οποίοι θα ενταχθούν. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προωθηθούν και θα επιχειρούν στην Εύβοια, μαζί και με τους 100 Ουκρανούς πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν εκεί από το πρωί.

Εντός της ημέρας θα φτάσουν και τρία ελικόπτερα από τη Σουηδία καθώς και 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες που επίσης θα επιχειρήσουν στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική επιχειρούν ήδη 40 Κύπριοι πυροσβέστες.