«Αν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ» αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr σχετικά με την έκρηξη που συνέβη στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά, κοντά στη Νέα Αγχίαλο, στις 27/7.

Η έκρηξη καταγράφηκε σαφώς από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray.

Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων.

Έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο: Η ανακοίνωση από Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr, σε σχετική του ανάρτηση στο Facebook, αναφέρει για την έκρηξη που σημειώθηκε στις αποθήκες πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, την Πέμπτη 27 Ιουλίου:

«Σχετικά με την έκρηξη που συνέβη στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά, κοντά στη Νέα Αγχίαλο, στις 27/7 στις 19:17 τοπική ώρα (16:17 UTC).

Η έκρηξη καταγράφτηκε σαφώς από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray. Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων.

Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης) των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων, προσδιορίστηκε το επίκεντρο στην περιοχή της έκρηξης. Εάν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ.

Το συγκεκριμένο γεγονός έχει πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως “accidental explosion” και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως “ground truth” γεγονός για την βελτιστοποίηση και βαθμονόμηση σεισμολογικών μεθόδων».

Διαβάστε ακόμη: