Ένας ακροδεξιός επικριτής του ΝΑΤΟ, που έχει επαινέσει ποικιλοτρόπως τη Ρωσία για τις διεθνείς πρακτικές της, ακόμα και για την «σοφία της», πρόκειται να αντιμετωπίσει τον ηγέτη της κεντροδεξιάς νυν αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία.

Αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση, μετά την ψηφοφορία την Κυριακή (24/11), ο 62χρονος ανεξάρτητος ακροδεξιός πολιτικός Καλίν Τζορτζέσκου, πήρε το 22,95% των ψήφων. Την ίδια ώρα, η υποψήφια της κεντροδεξιάς, Έλενα Λασκόνι, επικεφαλής της αντιπολίτευσης Save Romania Union, ήταν δεύτερη με 19,2%.

Το αποτέλεσμα ήταν τεράστιο σοκ, καθώς οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις είχαν τοποθετήσει ως φαβορί τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Μαρσέλ Τσιολάκου και τελικά δεν κατάφερε καν να ενταχθεί στον δεύτερο γύρο. Επίσης, ο υποψήφιος των κεντροδεξιών Φιλελευθέρων, που συνεργάζονται άμεσα με την Κυβέρνηση Τσιολάκου, δεν κατάφερε επίσης να προκριθεί στη διαδικασία της 8ης Δεκεμβρίου που εντάσσονται τελικά ο Τζορτζέσκου και η Λασκόνι.

Η εκστρατεία του ανεξάρτητου ακροδεξιού πολιτικού που… ταρακούνησε εντός και εκτός των τειχών, επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στο αυξανόμενο κόστος ζωής στη Ρουμανία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμμαχίας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και παρόλα αυτά, όπως συνεχώς επαναλάμβανε όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Τζορτζέσκου «η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο μερίδιο των ανθρώπων που κινδυνεύει η ζωή τους από την φτώχεια».

«Οι πιθανότητες νίκης του είναι μεγάλες»

Μετά την εκλογική του επιτυχία στον πρώτο γύρο ο Τζορτζέσκου αναφέρθηκε στο πλήθος που βρέθηκε στο πλευρό του και δήλωσε πως «είμαι εδώ για τους αδικημένους, τους ταπεινωμένους, αυτούς που αισθάνονται ότι δεν έχουν σημασία σε αυτόν τον κόσμο», ενώ θεωρεί πως «σήμερα, η ψηφοφορία είναι μια προσευχή για το έθνος».

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν κι εκείνοι που τον βλέπουν ως… μέγα πρόβλημα. «Φανταστείτε, είμαστε σε μια θέση όπου θα μπορούσαμε να έχουμε έναν ακροδεξιό πρόεδρο», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Κριστιάν Πιρβουλέσκου και πρόσθεσε πως «εδώ μας οδήγησαν τα κατεστημένα κόμματα, πρώτα αρνούμενοι κατηγορηματικά την ύπαρξη ενός υβριδικού πολέμου και μετά πέφτοντας σε αυτόν. Οι πιθανότητές του να κερδίσει είναι μεγάλες».

Τα κρατικά ομόλογα σε ευρώ της Ρουμανίας υποχώρησαν σχεδόν 2 σεντς τη Δευτέρα (26/11) μετά τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας.

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των εκλογών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Δεν θα έκανα ακόμη καμία πρόβλεψη. Μάλλον δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με την κοσμοθεωρία αυτού του υποψηφίου όσον αφορά τις σχέσεις με τη χώρα μας».

Και κατέληξε: «Προς το παρόν, κατανοούμε πολύ ξεκάθαρα την τρέχουσα ηγεσία της Ρουμανίας, η οποία δεν είναι φιλική χώρα για εμάς. Φυσικά θα παρακολουθήσουμε πώς εξελίσσονται οι εκλογικές διαδικασίες και ποιος κερδίζει».

Ο… βιογραφικό του Τζορτζέσκου

Πρώην μέλος της σκληρής αντιπολίτευσης Συμμαχία για την Ενοποίηση των Ρουμάνων, ο Τζορτζέσκου έχει επαίνεσε στο παρελθόν τον Ίον Αντονέσκου, τον ντε φάκτο ηγέτη της Ρουμανίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο για τη συμμετοχή του στο Ολοκαύτωμα της Ρουμανίας. Όπως και τον Corneliu Zelea Codreanu, ηγέτης ενός προπολεμικού βίαιου αντισημιτικού κινήματος.

Ο Τζορτζέσκου αποκάλεσε την συμφωνία ασπίδας βαλλιστικής αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ με τη Ρουμανία ως «ντροπή της διπλωματίας» και αμφισβήτησε εάν η δυτική αμυντική συμμαχία θα προστάτευε οποιοδήποτε από τα μέλη της εάν δέχονταν επίθεση από τη Ρωσία.

Είπε επίσης, πως η καλύτερη ευκαιρία της Ρουμανίας είναι η «ρωσική σοφία».

Η Ρουμανία μοιράζεται σύνορα 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία και από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο το 2022, επέτρεψε την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω του λιμανιού της Constanta στη Μαύρη Θάλασσα και παρείχε στρατιωτική βοήθεια.

Διαβάστε ακόμη: