Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο θριαμβευτής των εκλογών στην Τουρκία. Με καταμέτρηση του 100% των ψήφων ο Τούρκος πρόεδρος έχει συγκεντρώσει το 51,4% ενώ ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 48,6%. Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για τρίτη προεδρική θητεία ενώ έχει στο ενεργητικό του και τρεις θητείες ως πρωθυπουργός.

https://twitter.com/BstBdm/status/1662855973529083906?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1662855973529083906%7Ctwgr%5Ecf6e9b3babe70db4c86fe74f9909b4cb1d88adb2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1375982%2Flive-update-oi-ekloges-stin-tourkia-lepto-pros-lepto-i-mahi-erdogan-kilitsdaroglou%2F

Τσελίκ: Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού

Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού, είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Ομέρ Τσελίκ απάντησε στις δηλώσεις του εκπροσώπου του CHP, Φαΐκ Οζτράκ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Ερντογάν και ο αντίπαλός του παλεύουν στήθος με στήθος.

«Τώρα προσπαθούν να παρουσιάσουν τα δικά τους δεδομένα ως δεδομένα ολόκληρης της Τουρκίας. Προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτά τα δεδομένα για να θολώσουν τα νερά», είπε, αναφερόμενος σε δηλώσεις του εκπροσώπου του CHP.

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «η μόνη δήλωση που θόλωσε τα νερά σε όλη αυτή τη διαδικασία προήλθε από δύο δημάρχους τη νύχτα της 14ης Μαΐου. Ενήργησαν με εξαιρετικά ανεύθυνο τρόπο». Η αναφορά ήταν στις δημόσιες δηλώσεις που έκαναν οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης τη νύχτα του πρώτου γύρου, όταν και ισχυρίστηκαν ότι η αντιπολίτευση, δηλαδή ο Κιλιτσντάρογλου, προηγείται

«Θα περιμένουμε να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος», κατέληξε ο Τσελίκ.

Ο Ερντογάν πήρε το προβάδισμα από την αρχή

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδεύει προς μια μεγάλη νίκη στις σημερινές εκλογές και ετοιμάζεται για μια ακόμα προεδρική θητεία. Με καταμετρημένο πάνω από 83% των ψήφων ο Ερντογάν προηγείται με 53,4% έναντι 46,5% του Κιλιντσντάρογλου. Οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος έχουν βγει στους δρόμους και πανηγυρίζουν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία.

Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 42,78% των ψήφων στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέχει το 57,09% ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 42,91%.

turk1α

Η εικόνα δεν διαφέρει από αυτήν του πρώτου γύρου. Ο Κιλιτσντάρογλου κυριαρχεί στα παράλια, την Ανατολική Θράκη και την Άγκυρα, στις κουρδικές περιοχές, όπως και στο  Τούντσελι, στα ανατολικά, από όπου κατάγεται.

Όλη η υπόλοιπη Τουρκία, στην ενδοχώρα και προς τον Εύξεινο Πόντο, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, ψηφίζει Ερντογάν.

Μικρότερη η συμμετοχή στις κάλπες

Όσον αφορά την συμμετοχή, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα η συμμετοχή φαίνεται πως ήταν λίγο πιο χαμηλή σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Συγκεκριμένα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν η συμμετοχή να έφτασε το 85% έναντι του 89% στις 14 Μαϊου. Η χαμηλότερη προσέλευση πιθανότατα να οφείλεται στην μικρότερη συμμετοχή των Κούρδων.

 

Διαβάστε περισσότερα