Πάνω από 180 χιλιάδες μέλη του Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν για το όνομα, τους Συνέδρους και τις ηγεσίες στις οργανώσεις.

Σε πρωτοβουλίες διαρκούς αναβάθμισης του ρόλου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στο πολιτικό σκηνικό θα επιχειρήσει να μετατρέψει ο Νίκος Ανδρουλάκης την «καθαρή εντολή» των μελών του κόμματος που σφράγισαν με μια απροσδόκητα μαζική προσέλευση στις κάλπες της εκλογικής διαδικασίας.

Η «καθαρή εντολή» περιγράφεται από τις περίπου 180 χιλιάδες πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ηγεσίας, από το ισχυρό «ναι» για την «επιστροφή» στη μαρκίζα του ΠΑΣΟΚ και του ήλιου- που συγκέντρωσε πάνω από 90% θετικές γνώμες- και από την μαζική συμμετοχή στο εγχείρημα ειδικά των νεότερων γενιών.

Συντριπτική νίκη φαίνεται ότι εξασφαλίζει επίσης ο νέος αρχηγός της Χαριλάου Τρικούπη και στο πεδίο εκλογής των αντιπροσώπων στο Συνέδριο και των νέων ηγεσιών των οργανώσεων. Σαρωτική ήταν η συμμετοχή στην Αττική, όπου στις τελευταίες εθνικές εκλογές το ΚΙΝΑΛ σημείωσε χαμηλές μονοψήφιες πτήσεις, στην Κρήτη, όπου τοπικοί παράγοντες θυμήθηκαν μέρες… του Δεκέμβρη (με την πρώτη μεγάλη νίκη του κ. Ανδρουλάκη), στην Αχαΐα, όπου ο ανταγωνισμός προεδρικών με τους παπανδρεϊκούς κινητοποίησε πολύ κόσμο, στην Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας με τους πολλούς νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία υποψήφιους για το Συνέδριο και τα όργανα του κόμματος.

Η συμμετοχή θα κλειδώσει αύριο οριστικά, αφού ψηφίζουν για το όνομα, τους Συνέδρους και τις Νομαρχιακές Επιτροπές, η ομάδα των επιστημόνων και των συνδικαλιστών του κόμματος.Η χθεσινή εικόνα αποτελεί για την ηγεσία πλέον «διαβατήριο» για μεγάλες δόσεις ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού, που σχεδιάζει να αναπτύξει από τον επόμενο «σταθμό» του Συνεδρίου, στις 20-22 Μάη, σε συμπόρευση με όλες τις δυνάμεις, γενιές και τάσεις.

Στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη ομολογούν ότι παρά τις αισιόδοξες ενδείξεις δεν ανέμεναν τόσο ισχυρή συμμετοχή στις κάλπες- τονίζουν μάλιστα ότι για τις ίδιες διαδικασίες εκλογής Συνέδρων και οργάνων, στη Νέα Δημοκρατία, προσήλθαν πρόσφατα περίπου 130 χιλιάδες και στον ΣΥΡΙΖΑ περίπου 40 χιλιάδες. Εκτιμούν ότι η νέα ψήφος εμπιστοσύνης του κόσμου της παράταξης στο νέο εγχείρημα προήλθε σε σημαντικό βαθμό από την πολιτική προίκα των 270 χιλιάδων που ψήφισαν τον περασμένο Δεκέμβρη για την ανάδειξη ηγεσίας, αλλά και από άλλους φίλους του κόμματος που γράφτηκαν μέλη για να ψηφίσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές κάλπες, όποτε κι αν στηθούν.

Πιστεύουν δε ακράδαντα ότι αποδίδει όλο και περισσότερο καρπούς η «μάχη του συγκεκριμένου», η καθημερινή προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Μέσα στην εβδομάδα, ο πρώην υπουργός και επικεφαλής του Ινστιτούτου του κόμματος θα παρουσιάσει το προγραμματικό κείμενο για διαβούλευση μέχρι το Συνέδριο. Στη συνέχεια θα γίνουν αρκετές περιφερειακές συνδιασκέψεις και σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που συγκροτείται, θα διεξαχθεί Προγραμματική Συνδιάσκεψη τον Σεπτέμβρη, όπου θα παρουσιαστεί στο σύνολό του το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ποντάρει στην δημιουργία ενός ακόμη μεγάλου πολιτικού γεγονότος με αφορμή το Συνέδριο του κόμματος στο Τάε Κβον Ντο, όπου θα περιγράψει το πολιτικό «στίγμα» και τις κατευθύνσεις του κόμματος μπροστά στις κρίσιμες μάχες. Θα απαντήσει σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για τα περί κυβερνητικών συνεργασιών, θα επαναλάβει ότι δικός του στόχος είναι η ανατροπή των συσχετισμών και μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και ότι «ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ο κ. Τσίπρας θα δουν ξανά από το ΠΑΣΟΚ πρωθυπουργική καρέκλα». Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι «οι καθαρές εντολές του κόσμου του ΠΑΣΟΚ χρειάζονται καθαρές «γραμμές» μπροστά στα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες».

Επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται το κόμμα να ενδώσει στις αποπροσανατολιστικές πιέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κι ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει νικηφόρα μάχη «όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να πάει σε εκλογές».

Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζουν δε την παρουσία και την ομιλία στο Συνέδριο (τη δεύτερη μέρα) των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και του επίσης πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Κώστας Σημίτης στήριξε δημόσια με άρθρο του στα Νέα το εγχείρημα Ανδρουλάκη δίνοντας έμφαση στον προγραμματικό του λόγο, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου που είχε αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό του κόμματος, θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη για την πορεία του κόμματος την χθεσινή μαζική συμμετοχή στις κάλπες- είχε δε συμφωνήσει με την απόφαση Ανδρουλάκη για τις δύο επιλογές στο ψηφοδέλτιο σε σχέση με το όνομα.

Δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη: Οι πολίτες αποφάσισαν, το σύμβολο μας, ο ήλιος, επέστρεψε

Η συγκλονιστική σας συμμετοχή δυνάμωσε την ελπίδα που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο. Ευχαριστώ τα πάνω από 170 χιλιάδες μέλη, που έδωσαν δυναμικό παρών, παίρνοντας το μέλλον της παράταξης στα χέρια τους. Οι πολίτες αποφάσισαν: Το σύμβολο μας, ο ήλιος, επέστρεψε. Μαζί με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης, που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια. Επέστρεψαν οι προσδοκίες να γίνει ξανά η Δημοκρατική Παράταξη, μαζί με τις δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και των κινημάτων της οικολογίας , η φωνή της δημιουργικής Ελλάδας. Της Ελλάδας της προόδου, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Η φωνή των Ελλήνων, που αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον, επιζητώντας την διαφάνεια και την αξιοκρατία. Η φωνή των νεότερων γενεών που αγωνίζονται για περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους. Οικοδομούμε μέρα με τη μέρα μια καινούργια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό σε κάθε πεδίο των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας. Μπροστά μας έχουμε κρίσιμες κοινωνικές και πολιτικές μάχες. Προχωράμε με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί θα νικήσουμε».

Η καταμέτρηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες στα 600 εκλογικά κέντρα της χώρας, όπου η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη της Χαριλάου Τρικούπη και μάλιστα σε κάποιες περιοχές ήταν παρόμοια ή μεγαλύτερη σε ποσοστό από εκείνη του Δεκέμβρη για την εκλογή ηγεσίας. Η μεγάλη συμμετοχή ώθησε την Χαριλάου Τρικούπη να παρατείνει τη διαδικασία έως τις 20:00 ενώ σε κάποια εκλογικά κέντρα οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00.

Από τις 7 το πρωί οι ουρές που σχηματίστηκαν ειδικότερα στο λεκανοπέδιο Αττικής, Κρήτη και Αχαϊά ήταν τεράστιες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκαν κάποια εκλογικά κέντρα νέα ψηφοδέλτια επειδή είχαν εξαντληθεί. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι με συντριπτική διαφορά προκρίνεται η ονομασία του κόμματος «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» με σήμα τον πράσινο ήλιο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, νωρίτερα σήμερα, αφού ψήφισε στο εκλογικό κέντρο της Νέας Σμύρνης στη μια το μεσημέρι υπογράμμισε ότι η σημερινή μέρα δίνει μια νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα προσπάθεια του κόμματος. «Σήμερα επιλέγουμε το όνομα μας ξαναπιάνοντας το νήμα της ιστορίας μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Αρκετοί εκτιμούν ότι η μεγάλη συμμετοχή οφείλεται και στις νέες εγγραφές μελών/φίλων του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, η Χαριλάου Τρικούπη αποτιμά την σημερινή ημέρα ως επιτυχημένη και μια ημέρα γιορτής, μόλις δύο εβδομάδες πριν από το Συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί στις 20-22 Μαΐου στο γήπεδο Tae Kwo Do στο Φάληρο.

Εκείνες τις ημέρες όπως τονίζουν στελέχη της παράταξης θα γίνει το πρώτο βήμα για την επόμενη μέρα του κόμματος. Στόχος είναι όπως επισημαίνουν να είναι ένα συνέδριο «νέας εποχής» που θα συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογία.  Την Παρασκευή 20 Μαΐου αναμένεται να μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, στο στάδιο του TAE KWO DO περίπου στις 7 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα χαιρετήσουν, μεταξύ άλλων, αρχηγοί άλλων σοσιαλιστικών κομμάτων του εξωτερικού ενώ θα βρεθούν και εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων.

Παράλληλα, θα προβληθούν δύο βίντεο το ένα θα είναι αφιερωμένο στην μνήμη της αείμνηστης προέδρου, Φώφης Γεννηματά. Το δεύτερο θα είναι μια ιστορική αναδρομή στον προοδευτικό χώρο που θα ξεκινά από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου και θα καταλήγει στο σήμερα διάρκειας περίπου 2,5 λεπτών. Ταυτόχρονα σε άλλους χώρους του σταδίου θα γίνονται παράλληλες δράσεις. Μεταξύ άλλων, θα υπάρχει ειδικός χώρος για εθελοντική αιμοδοσία.