Από τις 07:00 το πρωί της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες με τους πολίτες να κατευθύνονται στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.
Περίπου 9,8 εκατ. εκλογείς, είναι εγγεγραμμένοι στα 21.529 εκλογικά τμήματα. Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για την εκλογή των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. Από αυτούς περίπου 400.000 είναι νέοι ψηφοφόροι και σχεδόν 22.000 ασκούν σήμερα το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό.
Τα 10 SOS των εκλογών 2023 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
- Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ.
- Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.
- Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.
- Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων Επώνυμο και Ειδικός Εκλογικός Αριθμός. Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800, που αυτό το Σαββατοκύριακο λειτουργούν όλο το 24ωρο.
- Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
- H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης.
- Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Όσοι ένστολοι ψηφίσουν στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή βεβαίωση της υπηρεσίας τους ή της μονάδας τους ότι δεν έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
- Οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, που την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε ελληνικό λιμάνι, εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίσουν στον δήμο όπου βρίσκεται το πλοίο.
- Επίσης, Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα του καταστήματος όπου κρατούνται, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους εγγράφονται για το σκοπό αυτό.
- Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Οι σταυροί στα ψηφοδέλτια
Ο μέγιστος αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορούν να σημειώσουν οι ψηφοφόροι υπέρ υποψηφίων είναι ανάλογος με τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται από την οικεία εκλογική περιφέρεια.
Έτσι, στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας 1 μέχρι και 3 βουλευτές, σημειώνεται ένας σταυρός, όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς, από 8 έως και 12 βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, ενώ στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.
Συγκεκριμένα, έως τέσσερις μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών και Α’ Θεσσαλονίκης. Έως τρεις σταυρούς σε Δυτικό Τομέα Αθηνών, Β’ Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Β’ Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Λαρίσης. Έως δύο σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες Α’ Πειραιώς, Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος και Χανίων. Έναν σταυρό βάζουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών Αργολίδος, Αρκαδίας, ‘Αρτης, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Ξάνθης, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Φλωρίνης, Φωκίδος, Χαλκιδικής και Χίου.
Τι πρέπει να ξέρουν οι νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά
Πάνω από 430.000 νέοι πολίτες από 17-21 ετών θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σήμερα.
Στην εγκύκλιο με τίτλο «Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 εντός Επικράτειας», περιγράφονται όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι για τη διαδικασία, είναι σε πρώτη φάση πού ψηφίζουν. Οι νέοι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν με ένα μόνο «κλικ» το εκλογικό τους τμήμα μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών, πατώντας ΕΔΩ.
Στον ειδικό ιστότοπο του gov.gr ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει.
Την ημέρα των εκλογών θα προσέλθουν (όπως και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου) στο εκλογικό τμήμα που προβλέπεται και ειδικότερα στην αίθουσα που αντιστοιχεί βάσει των αρχικών γραμμάτων του ονόματός τους. Όταν έρθει η σειρά τους δείχνουν στην εφορευτική επιτροπή το αναγκαίο έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας). Εν συνεχεία παίρνουν στα χέρια τους τον εκλογικό φάκελο και τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων καθώς και το λευκό ψηφοδέλτιο. Οι σταυροί που μπορούν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή. Ακολούθως ρίχνουν τον σφραγισμένο φάκελο με το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, και κάπου εκεί τελειώνει η διαδικασία.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχουν μαζί τους οι νέοι ψηφοφόροι, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του υπουργείου Εσωτερικών, οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου -εκτός από την ταυτότητα- γίνεται και με άλλα τέσσερα έγγραφα.
Συγκεκριμένα:
αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής,
-το διαβατήριο,
-το δίπλωμα οδήγησης ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων.
Τονίζεται ότι στις φετινές εκλογές υπάρχει και η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με το Wallet του gov.gr.
Οι νέοι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν και πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο.
Στις 8:30 το βράδυ της Κυριακής η πρώτη εκτίμηση από το υπουργείο Εσωτερικών
Έως τις 8:30 το βραδύ της Κυριακής των εκλογών θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε την, Πέμπτη, το υπουργείο Εσωτερικών και η Singular Logic.
Τα πρώτα λεπτά αμέσως μετα το κλείσιμο της κάλπης, στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, θα καταχωρηθούν τα πρώτα αποτελέσματα απο 200 μικρά εκλογικά τμήματα ενώ περίπου στις 7:30 θα ξεκινήσει η μαζική αποστολή αποτελεσμάτων απο τα εκλογικά τμήματα προς το κεντρικό σύστημα του ΥΠΕΣ.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, περίπου στις 8:30 το βράδυ θα γίνει η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και έως τις 10 η εκτίμηση θα επικαιροποιηθει καθώς θα έχει ενσωματωθεί μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων.
Η μείωση των χρόνων για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στην πλήρη κάλυψη όλων των εκλογικών τμημάτων με ταμπλετ που θα προμηθευτούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ώστε να καταχωρούν άμεσα τα αποτελέσματα, πρώτα των συνδυασμών και στη συνέχεια των υποψηφίων βουλευτών.
Το 2019 είχαν προμηθευτεί ταμπλετ μονο 12.000 τμήματα ενώ αλλά 4.500 καταχωρούσαν αποτελέσματα με κινητό τηλέφωνο.
Η διαδικασία συλλογής στοιχείων θα γίνει και με το παραδοσιακό σύστημα των τηλεγραφημάτων το οποιο, ωστόσο, εμφανίζει μια καθυστέρηση περίπου 3 ωρών σε σχέση με το ηλεκτρονικό σύστημα των ταμπλετ.
«Πού ψηφίζω» με ένα κλικ – Όλα τα εκλογικά τμήματα
Οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν με ένα μόνο «κλικ» το εκλογικό τους τμήμα.