Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ δήλωσε σήμερα ότι ξεπεράστηκε ένα ακόμη εμπόδιο στην πορεία της βαλκανικής χώρας να γίνει από κάθε άποψη ένα ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κλείσει επισήμως τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM) για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Όταν εντάχθηκαν στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2007, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έπρεπε να πραγματοποιήσουν περαιτέρω πρόοδο στους τομείς της δικαστικής μεταρρύθμισης, της καταπολέμησης της διαφθοράς καθώς και (η Βουλγαρία) του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Ελέγχου (Cooperation and Verification Mechanism – CVM) ως μεταβατικό μέτρο παροχής βοήθειας στις εν λόγω δύο χώρες ώστε να εξαλειφθούν οι αδυναμίες αυτές.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε γρήγορα τα εναπομείναντα εμπόδια: την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν και στην ευρωζώνη», ανέφερε ο Ντένκοφ, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων (BTA). «Εκ μέρους της βουλγαρικής κυβέρνησης, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Επιτροπή και τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ για την αξιολόγηση της προόδου που σημείωσαν η Βουλγαρία και η Ρουμανία στην εφαρμογή του κράτους δικαίου και το κλείσιμο» του Μηχανισμού αυτού για τις χώρες μας, συμπλήρωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

«Θέλω να συγχαρώ τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για τη σημαντική πρόοδο που σημείωσαν μετά την ένταξή τους στην ΕΕ. Το κράτος δικαίου είναι μια από τις θεμελιώδεις κοινές αξίες μας ως Ένωση και τα δύο κράτη-μέλη έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Σήμερα αναγνωρίζουμε αυτές τις προσπάθειες θέτοντας ένα τέλος στο CVM. Οι εργασίες μπορούν πλέον να συνεχιστούν βάσει του ετήσιου κύκλου κράτους δικαίου, όπως για όλα τα κράτη-μέλη», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πλέον η Βουλγαρία θα υπόκειται στους ίδιους μηχανισμούς αξιολόγησης της ΕΕ με όλα τα άλλα κράτη-μέλη, σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση με το κράτος δικαίου.

Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να τερματίσει τον CVM για τη Βουλγαρία λόγω της επαρκούς προόδου που είχε σημειώσει η χώρα στην εφαρμογή των συστάσεων που είχε εκδώσει η Κομισιόν στις 17 εκθέσεις της, επισημαίνεται στο τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου. Το 2020, η Επιτροπή παρουσίασε έκθεση για το κράτος δικαίου για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: