Οι αρχές της Κολομβίας εξέδωσαν χθες (01/07) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής την αδελφή του διαβόητου βαρόνου ναρκωτικώνΝτάιρο Αντόνιο Ούσουγα, γνωστού επίσης ως Οτονιέλ, καθώς φέρεται να ενεχόταν στη διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Νίνι Γιοάνα Ούσουγα Δαυίδ, 39 ετών, κατηγορείται ότι διαδραμάτιζε ρόλο στη νομιμοποίηση εσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών της Clan del Golfo και ότι χειριζόταν τις διεθνείς σχέσεις με καρτέλ σε άλλες χώρες, ιδίως στο Μεξικό, συντονίζοντας τις μεταφορές.

Ο αδελφός της, ηγέτης της Κλαν, εκδόθηκε στις αρχές Μαΐου, προκειμένου να δικαστεί κυρίως για τη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων κοκαΐνης. Δήλωσε αθώος στην πρώτη ακροαματική διαδικασία ενώπιον του ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Ο Οτονιέλ, 50 ετών, ευθύνεται για τους θανάτους εκατοντάδων μελών των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές της Κολομβίας.

Πέρα από τη Νίνι Γιοάνα Ούσουγα, εκδόθηκαν άλλοι έξι ύποπτοι για διακίνηση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και η έκδοση υπόπτων σε άλλες χώρες καταργήθηκε το 1991 στην Κολομβίατο Κογκρέσο επανέφερε την πρακτική σε ισχύ, έξι χρόνια αργότερα. Οι αρχές τη θεωρούν ένα από τα βασικά εργαλεία στο οπλοστάσιό τους για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο Οτονιέλ, ο οποίος διακινούσε από 180 έως 200 τόνους κοκαΐνης ετησίως, συνελήφθη σε επιχείρηση ευρείας κλίμακας τον Οκτώβριο, στην επαρχία Αντιόκια.

Η συμμορία του, που διαθέτει περίπου 1.200 μαχητές σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού, κήρυξε «ένοπλη απεργία» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαδικασία έκδοσής του, παραλύοντας τομείς της χώρας.

Παράλληλα χθες, ο Υπουργός Άμυνας, Ντιέγο Μολάνο, ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις και οι αστυνομικές δυνάμεις σαράντα και πλέον χωρών, συνεργάσθηκαν για την κατάσχεση 169 τόνων κοκαΐνης και 41 τόνων μαριχουάνας τους εννέα μήνες που διήρκεσε η διεθνής επιχείρηση Ωρίων εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών.

Συνολικά, συνυπολογιζομένων των πιο πρόσφατων ευρημάτων –από τον Μάρτιο 2021 έως τον Μάιο 2022–, από το 2018 έχουν εντοπισθεί και κατασχεθεί 716 τόνοι κοκαΐνης και 216 τόνοι μαριχουάνας, σύμφωνα με τη Μπογκοτά.

Η διακίνηση ναρκωτικών και ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εμφύλια ένοπλη σύρραξη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, υπογράμμισε σε πρόσφατη έκθεσή της η Επιτροπή Αλήθειας που ιδρύθηκε το 2016, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας με την πρώην οργάνωση ανταρτών «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας».