Τα θέματα των Pandora Papers, της οδικής ασφάλειας, του Ταμείου Ανάκαμψης, της έμφυλης βίας και της ενεργειακής φτώχειας, ανέδειξε με εκδήλωση που οργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χτες βράδυ η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

1. Στο θέμα των αποκαλύψεων των Pandora Papers που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο ίδιος σημείωσε ότι στην ΕΕ «δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να σταματήσουν να φοροδιαφεύγουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν», αναρωτηθείς αν «απλώς φοροδιαφεύγουν όλοι αυτοί, ή κρύβουν και κλεμμένα σε φορολογικούς παραδείσους». Τα λεφτά που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους είναι περίπου το 10% του παγκοσμίου πλούτου» είπε, καταλήγοντας πως «ελπίζει να μην υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί μέσα και σε αυτές τις λίστες».

2. Στο ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας – το σχετικό ψήφισμα που εισηγήθηκε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά και υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια – η κ. Κουντουρά, αφού ανέφερε ότι επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκαν υποδομές και δρόμοι και μπήκαν σε εφαρμογή πιο αυστηροί νόμοι στην Ελλάδα, τόνισε ότι μ’ αυτό το ψήφισμα ζητάμε:

– Πιο ασφαλείς δρόμους

– Πιο ασφαλή οχήματα

– Μηδενική ανοχή στο αλκοόλ.

– Ανώτατο Όριο 30 χλμ./ώρα στις πόλεις οριζόντια στην ΕΕ

– Τη δημιουργία ευρωπαϊκού οργανισμού για τις οδικές μεταφορές»

3. Ερωτηθείς για το Ταμείο Ανάκαμψης ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απάντησε ότι αποτελεί μια θετική εξέλιξη, προσθέτοντας ωστόσο ότι «στην Ελλάδα, δυστυχώς τα 12.7 δισ. ευρώ που θα δανειστούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δοθούν όλα σε ιδιώτες μέσω τραπεζών, χωρίς κανένα δημόσιο ελεγκτικό μηχανισμό».

4. Ως προς την έκθεση της κ. Κουντουρά που υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια «για ένα ολιστικό πλαίσιο εξάλειψης της έμφυλης βίας και αντιμετώπισης του αντίκτυπου της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά», ο Δ. Παπαδημούλης, ως αρμόδιος αντιπρόεδρος για θέματα ισότητας και διαφορετικότητας, υποστήριξε ότι στα θέματα του Κράτους Δικαίου πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις σε κράτη-μέλη που δεν τα σέβονται, π.χ. να μην λάβουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό ζήτησε το Ευρωκοινοβούλιο για την Ουγγαρία και την Πολωνία».

Έλενα Κουντουρά

Η Έλενα Κουντουρά πρόσθεσε ότι «το Ευρωκοινοβούλιο με αυτή την έκθεση βάζει στο επίκεντρο για πρώτη φορά – με δική μου πρωτοβουλία – τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας, όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στα παιδιά. Όσον αφορά την επιμέλεια, είναι απαγορευτικό να δίνεται συνεπιμέλεια στον κακοποιητή – αυτό πρέπει να αλλάξει και στη χώρα μας».

5.Η ενεργειακή φτώχεια και η ακρίβεια σε όλη την ΕΕ.

Τέλος, ως προς την ενεργειακή φτώχεια, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε: «Δυστυχώς η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμή χονδρικής. Υπάρχουν και λογικές καρτέλ που κρατάνε τις τιμές ψηλά στη χώρα μας. Μερικές πιθανές λύσεις για την ακρίβεια, πανευρωπαϊκά θα μπορούσαν να είναι:

– Να επενδύσει η ΕΕ ώστε να έχει αποθέματα φυσικού αερίου και για τα 27 κράτη-μέλη

– Να μειωθούν οι φόροι που πληρώνει ο καταναλωτής για την ενέργεια

– Να υλοποιηθεί στην πράξη -και όχι στα λόγια- η #Πρασινη_Μεταβαση που έχει εξαγγείλει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πιο γρήγορα».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Φοίβος Κλαυδιανός και Νίκος Ευσταθίου