Βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων, η ανάληψη νομοθετικής δράσης από το Κογκρέσο για τον περιορισμό της οπλοκατοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές λαμβάνουν μέρος σε συγκεντρώσεις και πορείες στην Ουάσινγκτον και άλλες μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να ψηφίσουν νομοθεσία που θα περιορίζει την ένοπλη βία και τη χρήση επιθετικών όπλων.

Η πρωτοβουλία March for Our Lives (MFOL), η οποία ιδρύθηκε από μαθητές που είχαν επιβιώσει από το μακελειό που είχε λάβει χώρα το 2018 σε γυμνάσιο στο Πάρκλαντ της Φλόριντας, ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματίσει περισσότερες από 450 πορείες και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σήμερα σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Σικάγο και άλλες περιοχές.

Η MFOL είχε διοργανώσει ανάλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πριν από τέσσερα χρόνια, το 2018, στην Ουάσιγκτον.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δέχεται πιέσεις για να λάβει αυστηρότερα μέτρα, με στόχο τον περιορισμό της ένοπλης βίας στη χώρα.

Μέχρι στιγμής εφέτος, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 240 επεισόδια με πυροβολισμούς εναντίον πλήθους, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική ερευνητική οργάνωσηGun Violence Archive. Ως «mass shoοtings» η οργάνωση καταγράφει περιστατικά στα οποία πυροβολούνται τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποιεξαιρουμένου του δράστη.

Αστυνομικοί στη Φιλαδέλφεια παρατήρησαν «αρκετούς ενόπλους που πυροβολούσαν μέσα στο πλήθος», με έναν αστυνομικό να βρίσκεται «σε απόσταση περίπου 10 με 15 μέτρων» από άτομο που πυροβολούσε, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο αστυνομικός πυροβόλησε τον ύποπτο.

Δεν είναι γνωστή η τοποθεσία των δραστών των πυροβολισμών στη Φιλαδέλφεια, επισημάνθηκε. Δύο πιστόλια βρέθηκαν στον τόπο του επεισοδίου, το ένα με προσθήκη γεμιστήρα, προστέθηκε. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Ο Δήμαρχος της Φιλαδέλφειας, Τζιμ Κένεϊ, έκανε λόγο για ένα «φρικτό, αποτρόπαιο και παράλογο» περιστατικό.

Η εφημερίδα The Philadelphia Inquirer ανέφερε πως οι νεκροί είναι ηλικίας 2227 και 34 ετών, ενώ οι ηλικίες των τραυματιών κυμαίνονται από 17 έως 69 ετών.

Πολλοί ήταν οι δράστες των πυροβολισμών και στην Τσατανούγκα, όμως η αρχηγός της τοπικής αστυνομίας υπογράμμισε ότι η αστυνομία έχει την πεποίθηση πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Οι αρχές δε θεωρούν πως εξακολουθεί να υπάρχει απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για το επεισόδιο.