Η Advent Technologies, καινοτόμος εταιρία στην ανάπτυξη τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuelcells) και υδρογόνου, ανακοινώνει την είσοδο στο NASDAQ (ADN) στις 5 Φεβρουαρίου 2021

 Η εισαγωγή της Advent Technologies πραγματοποιήθηκε μέσω συγχώνευσης με την AMCIAcquisition Corp. (NASDAQ: AMCI), εταιρία Special Purpose Acquisition Company (SPAC).

Η Advent ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2006 και έχει την έδρα της στη Βοστόνη, ΗΠΑ από το 2012. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Advent εκτιμάται σε περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, αναδεικνύοντας την εισαγωγή της στο NASDAQ ως την πιο επιτυχημένη για «ελληνικό»startup μέχρι σήμερα.

Η εταιρία, μέσω της συγχώνευσης, πέτυχε να αντλήσει περίπου 158,3 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου που περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Μέσω της χρηματιστηριακής εισαγωγής, η Advent φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κορυφαία εταιρία τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel cells) επόμενης γενιάς, αναπτύσσοντας πρωτοποριακή τεχνολογία για την οικονομία του υδρογόνου. Οι κυψέλες καυσίμου χρησιμοποιούν υδρογόνο,φυσικό αέριο ή άλλες μορφές καθαρών υγρών καυσίμων (efuels) για την παραγωγή «καθαρής»ενέργειας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πολλαπλές χρήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία (ειδικά σε επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά μεγάλου κυβισμού), στην αεροναυπηγική και στην παραγωγή ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid). Επιπλέον, τα υλικά που έχει αναπτύξει η Advent έχουν εφαρμογές στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγέςενέργειας, καθώς και σε μεγάλες μπαταρίες αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας (flowbatteries).

O Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Συνιδρυτής, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της AdventTechnologies, δήλωσε ότι «Είμαστε βαθιά περήφανοι για αυτή την εξαιρετική εξέλιξη που αποτελεί ορόσημο στην 15ετή επιτυχημένη πορεία της Advent Technologies. Η συνεργασία με νέους στρατηγικούς εταίρους και η άντληση επενδυτικών κεφαλαίων σε συνδυασμό με την καινοτόμο τεχνολογία και το ισχυρό επιχειρηματικό μας μοντέλο θα επιταχύνουν την εξέλιξη των προϊόντων και την επέκτασή μας σε ένα διαφοροποιημένο εύρος νέων διεθνών αγορών με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η οικονομία του υδρογόνου».
Η επενδυτική τράπεζα Jefferies, η εταιρία ορκωτών λογιστών Ernst Young και η δικηγορικήεταιρία Ropes & Gray υποστήριξαν την εισαγωγή της Advent Technologies, μέσω SPAC, στοNASDAQ.Σημειώνεται ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο εταιριών έχειεγκριθεί από τους μετόχους της AMCI και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ