search

AREA 51

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»: Χαμός μεταξύ των εταιρειών ενέργειας – Ύστατη προσπάθεια να τα βρουν «πριν βγουν τα μαχαίρια» και ξεκινήσουν οι αποκαλύψεις

Τα αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν κάτι για όλο αυτό το παζάρι και το μπάχαλο; Δεν μπορεί κάποιος από τους «θιγόμενους» να μην τους το σφύριξε! Προφανώς, τους αφήνει να τα βρουν μεταξύ τους!

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»: Χαμός μεταξύ των εταιρειών ενέργειας - Ύστατη προσπάθεια να τα βρουν «πριν βγουν τα μαχαίρια» και ξεκινήσουν οι αποκαλύψεις

Από διασταυρωμένες πηγές, που γνωρίζουν άριστα τα τεκταινόμενα στο χώρο των επιχειρήσεων, των συμφωνιών κυρίων και της ομερτά προ του κοινού συμφέροντος, μαθαίνω ότι ειδικά στο χώρο των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας ενέργειας, εδώ και έναν περίπου μήνα γίνεται το “έλα να δεις”!

Αιτίες και αφορμές πολλές, αλλά η καταλυτικότερη, εξ όσων αναφέρονται, το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες “θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από άλλες του κλάδου” και ότι “δεν τηρήθηκαν τα συμπεφωνημένα”, με αποτέλεσμα ορισμένες επιχειρήσεις του κλάδου “να χαίρουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης”!

Το ερώτημα είναι φυσικά ποιος ή ποιοι έριξαν ποιους και σε τι ακριβώς συνίσταται το “ρίξιμο εκατομμυρίων”!

Γιατί εδώ, αν ισχύουν όλα αυτά, σημαίνει ότι οι καταναλωτές έπεσαν θύματα ενός ιδιότυπου καρτέλ ως προς τις χρεώσεις στους λογαριασμούς τους.

Αυτό είναι το πρώτο αβίαστο συμπέρασμα, που, αν πράγματι ισχύει, σημαίνει ότι χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν με τεράστια ποσά, εξ αιτίας μίας συμπεφωνημένης πολιτικής τιμών από όλες τις ενεργειακές εταιρείες!

Ένα δεύτερο αλλά καθόλου ήσσονος σημασίας συμπέρασμα, που προκύπτει αβίαστα από όσα αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, που θέλουν αυστηρά να κρατήσουν την ανωνυμία τους για λίαν ευνόητους λόγους, αποτελεί το ποιες εταιρείες απολάμβαναν προτεραιότητας σε αδειοδοτήσεις ενεργειακών έργων, μεγάλης ή μικρότερης κλίμακας.

Αφήνοντας έτσι “στο περίμενε” από τις αρμόδιες υπηρεσίες έργα άλλων εταιρειών, που τηρούσαν τη “συμφωνία κυρίων” και έβλεπαν να δίνονται προτεραιότητες και εγκρίσεις σε συγκεκριμένους ομίλους ή εταιρείες.

Κάπως έτσι άρχισαν να ψάχνονται οι θιγόμενοι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις τους, μητρικές και θυγατρικές, προσφεύγοντας σε αρμόδιες κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, οι οποίες μόνο συνεργάσιμες λέγεται ότι δεν ήταν.

Παρά ταύτα, οι εταιρείες που αποδεδειγμένα έμεναν εκτός νυμφώνος ή έπαιρναν εγκρίσεις με μεγάλες καθυστερήσεις, βρήκαν την άκρη του νήματος, αλλά και στοιχεία, καθώς “κάποια στόματα άρχισαν να κελαηδάνε επικίνδυνα”!

Προ του κινδύνου, λοιπόν, να αποκαλυφθούν “σημεία και τέρατα”, με πολλαπλό αντίκτυπο, ακόμα και σε πολιτικό (και…πολυκομματικό επίπεδο!) κάποιοι από τους διαρκώς ωφελημένους, που πρωτοστάτησαν μάλιστα στη δημιουργία του άτυπου καρτέλ τιμών, ανέλαβαν επείγουσα πρωτοβουλία κατευνασμού των αντιδράσεων.

Αλλά, επί του παρόντος, δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπάρξει νέα συμφωνία, γιατί οι μονίμως ριγμένοι και τα έργα έχασαν ή ακόμα περιμένουν τις εγκρίσεις και φυσικά τα αυξημένα έσοδα, που τα καρπώθηκαν όσοι παραβίασαν την αρχική συμφωνία

Οι συζητήσεις για την εύρεση κάποιας συμβιβαστικής φόρμουλας, που άρχισαν στις αρχές του τρέχοντος μηνός, συνεχίζονται, με εμφανή την πρόθεση “κάποιας αποζημίωσης” των συνεπών και ριγμένων.

Ήδη, δε κάποιοι από αυτούς είδαν ως δια μαγείας κάποιες εγκρίσεις και άδειες να τους δίνονται ταχύτατα!

Ερώτημα – προς ενοικίαση: Τα (συν)αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν κάτι για όλο αυτό το παζάρι και το μπάχαλο; Δεν μπορεί κανένας διαμαρτυρόμενος να μην τους το σφύριξε… Προφανώς, τους αφήνει να τα βρουν μεταξύ τους και ούτε γάτα ούτε ζημιά…

Διαβάστε ακόμη: